home


Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor milieu

Zuid IIIIndustrielaan 189320 Aalst (Erembodegem)T (053) 83 88 48F (053) 83 44 22info@ilva.beRoute

Afvalverwerking AFVALKALENDER I NIEUWSARCHIEF I SITEMAP      

GFT installatie Schendelbeke

De NV WIPS is verantwoordelijk voor de uitbating van de composteringsinstallatie van het intergemeentelijke samenwerkingsverband voor milieu (ILvA) te Schendelbeke.

Om de exploitatie van deze installatie te beheren werd WIPS opgericht vanuit een publieke samenwerking tussen SITA en INDAVER, twee toonaangevende afvalverwerkers met als kernactiviteiten het ophalen en verwerken van industrieel en huishoudelijk afval, recyclage, industriële reiniging, grondsanering en milieuonderzoek.

Het intergemeentelijke samenwerkingsverband ILvA bouwde voor de verwerking van haar Gft-afval een BUHLER installatie met een verwerkingscapaciteit van 50.000 ton per jaar. De aangevoerde hoeveelheid afval is sterk seizoensgebonden en varieert van 600 ton tot 1.200 ton per week. Het volledige composteringsproces van Gft-afval tot uitgerijpt compost vindt plaats in gesloten hallen. Deze hallen zijn voorzien van een technische uitrusting die de geurhinder voor de omgeving tot een minimum moet beperken.

Tijdens het productieproces wordt de compost meermaals gezeefd en worden de onzuiverheden zoals metaal en plastiek uit de compost verwijderd. Deze onzuiverheden zijn minder dan 5% van het totaal, waaruit duidelijk blijkt dat de selectieve inzameling van GFT ter harte wordt genomen door de inwoners van de gemeenten van ILvA.

Jaarlijks wordt ongeveer 12.000 ton kwaliteit compost geproduceerd.

De kwaliteit van het eindproduct voldoet aan de normering opgelegd door het Ministerie van Landbouw. Een bijkomende controle wordt uitgevoerd door de Vlaamse compostorganisatie (VLACO). Vlaco controleert niet alleen nauwgezet het eindproduct, maar ook het volledige productieproces. WIPS heeft ook nog een eigen opvolging van de kwaliteit van het eindproduct die aantoont dat alle normen, die Vlaco oplegt, ruimschoots gehaald worden.

Compost is een ideaal product om te gebruiken als bodemverbeteraar in je tuin of in de landbouw. Het voegt belangrijke voedingsstoffen toe aan de bodem, die de planten mooi en gezond houdt.

Het hergebruik van compost in de bodem, is een perfect voorbeeld van een circulaire economie gebaseerd op recyclage. In plaats van eindige voedingsstoffen zoals fosfor te ontginnen, worden deze hergebruikt, wanneer men compost in de tuin aanbrengt. De GFT-afval -> compost -> bodemverbeteraar -> Groenten, fruit en planten -cyclus is dus een mooi groen verhaal.