Boeiende en bloeiende infosessies – voorjaar

Wil je helpen de afvalberg te verkleinen? Dan is thuiscomposteren een goed begin. Ook tuinafval vermijden of koken met restjes helpen al veel. Of wil je graag iets meer weten over welke kleine beestjes er wriemelen in je tuin? We helpen je graag verder tijdens een aantal gratis infosessies die we organiseren samen met VLACO. Je vindt onderaan hoe je je kan inschrijven.

 

Thuiscomposteren in een notendop

Donderdag 16/05/2019 – 20u – kantoren ILvA, Industrielaan 18, 9320 Aalst (Erembodegem)

Wist je dat compost krachtvoedsel is voor de bloemen, planten en bomen in je tuin? En dat je compost zelf kunt produceren door jouw groente,- fruit- en tuinafval thuis te composteren? Je tuin krijgt niet enkel een vitaminekuur maar je bespaart er zelfs geld en afval mee. En bovendien houd je de duurzame kringloop in stand. Weet je niet hoe je eraan begint? Wat wel en niet te composteren? Of welk systeem je best gebruikt? Mis dan zeker de infoavond thuiscomposteren niet.

 

Koken met restjes

Dinsdag 21/05/2019 – 20u – kantoren ILvA, Industrielaan 18, 9320 Aalst (Erembodegem)

Jaarlijks wordt in de ganse keten van boer tot bord een paar miljard euro aan voedsel weggegooid. Kom naar de infoavond als je er zelf wat aan wil doen. De Vlaco-lesgever geeft je tips voor plannen en bewaren van voeding, hoe je houdbaarheidsdata interpreteert en maakt een viertal gerechtjes op basis van restjes. Heb je thuis nog brood over? Breng dan 5 sneden oud brood mee en kom zelf proeven welke gerechten de lesgever hiermee bereidt.

 

Grasafval voorkomen en verwerken

Dinsdag 04/06/2019 – 20u – kantoren ILvA, Industrielaan 18, 9320 Aalst (Erembodegem)

Je hoeft geen ervaren tuinman te zijn en je moet geen ‘groene vingers’ hebben om een gazon te onderhouden. Onze tuinen produceren dan ook tonnen grasmaaisel. Voor vele tuinbezitters is de opbrengst van de wekelijkse maaibeurt een bron van ongemak.  Nochtans kan je grasmaaisel op verschillende manieren in de eigen tuin verwerken.  Wie wil, kan de productie van grasmaaisel aanzienlijk beperken en zelfs helemaal voorkomen.  Ook hiervoor hoef je geen grote tuinier te zijn. Tijdens de infosessie bespreken we de verschillende mogelijkheden  en wisselen we onze eigen ervaringen uit.

 

Bodemverbeteraars, organische meststoffen en substraten

Donderdag 13/06/2019 – 20u – kantoren ILvA, Industrielaan 18, 9320 Aalst (Erembodegem)

Geraak jij nog wijs uit de termen potgrond, NPK, meststof, bodemverbeteraar, humus? In deze infosessie gaan we dieper in op de materie. Meteen wordt duidelijk waarom compostgebruik zoveel voordelen biedt maar ook de andere producten die in de handel verkrijgbaar zijn passeren de revue.

 

Nuttige insecten en hun waardplanten in de tuin

Donderdag 20/06/2019 – 20u – kantoren ILvA, Industrielaan 18, 9320 Aalst (Erembodegem)

Niet alle insecten zijn er op uit om je het leven lastig te maken. Sommige helpen je zelfs een handje. Wie zijn ze, waar houden ze zich schuil en hoe lok je ze? Bij de keuze van soorten en rassen bepaal je meteen in grote mate hoe aantrekkelijk de tuin wordt voor hen. Zullen ze zich er in kunnen schuilen, voeden en nestelen? Vooral in inheemse planten voelen de insecten zich goed thuis. Treed binnen in hun wereld tijdens deze infosessie.

 

Interesse om een sessie te volgen?

Je deelname is gratis, maar inschrijven is wel noodzakelijk. Dat kan bij de ILvA- afdeling Milieu of via 053/85.85.71 of  infosessie@ilva.be. Ook met vragen in verband met de sessies kan je daar terecht.

 

Afvalkalender

Klik hier

Recyclageparken

Adressen
Openingsuren
Tarieven
Meer ...

Inzameling aan huis

Afvaltypes
Tarieven
Meer ...