Wat is gewogen diftar

In het kort!

Gewogen diftar betekent dat je je GFT en restfractie aanbiedt in een gechipte container en dat je betaalt per kilogram afval. Bij het leegmaken van je container weegt de vrachtwagen hoeveel kilogram afval er in zit. Daarna gaat het bedrag van je afvalrekening af.

Waarom veranderen we naar gewogen diftar?

  1. Onze afvalberg moet kleiner. We weten ondertussen al heel goed hoe we moeten sorteren. De oude krant bij het papier, plastic verpakkingen in de blauwe zak, glas in een stevige bak,… Maar we moeten eerlijk zijn. De afvalberg blijft te groot en we moeten samen proberen die kleiner te maken. In de eerste plaats moeten we afval vermijden. Zeker de hoeveelheid restfractie, want dat afval wordt verbrand en gaat verloren.

  1. Je bent verantwoordelijk voor je eigen afvalkost. Het meest logische is zelf te betalen voor elke kilogram afval die je aanbiedt. Dat is gewoon fair! Want je buurman biedt 15 kilo aan in zijn gele zak en jij maar 5 kilo, maar toch betalen jullie elk hetzelfde, zijnde 1,50 euro. Met gewogen diftar betaal jij de kost voor 5 kilo en je buurman voor 15 kilo. Eerlijk en eenvoudig!
  1. We moeten (nog) beter sorteren! We merken dat er nog veel recycleerbaar afval bij de restfractie belandt. Verpakkingen, textiel, zelfs steenpuin… Dat is zonde! Want dit afval kan nog perfect gerecycleerd worden, als je het correct sorteert. Gooi plastic verpakkingen in je blauwe zak. Etensresten mogen in de GFT-container. Steenpuin hoort in het recyclagepark en textiel kan je naar De Kringwinkel brengen. Zo houd jij je afvalrekening laag en zorg je voor een beter milieu!
  1. Containers zijn een duurzamere oplossing dan gele zakken. Ze worden immers gerecycleerd wanneer ze stuk gaan. De gele zakken daarentegen worden mee opgebrand in de verbrandingsoven. Het lijkt voor één zak verwaarloosbaar, maar dankzij het gebruik van containers zal jaarlijks 215.000 kilogram minder plastic moeten verbrand worden. Een container gaat 20 jaar mee, alvorens hij wordt gerecycleerd. Dat is 4.300.000 kilogram minder plastic te verbranden!
  1. De gezondheid van onze medewerkers staat voorop. Werken met containers is ook minder belastend voor onze collega’s van de inzameling. Ze hoeven niet langer duizenden kilo’s aan volle zakken in de vrachtwagen te gooien, maar kunnen de ergonomisch minder belastende containers mechanisch door het tilsysteem van de vrachtwagen laten heffen. Gelukkig zullen ongevallen door scherpe voorwerpen ook verleden tijd zijn.
  1. Ook administratief hebben de containers een voordeel. Dankzij de chip weet ILvA exact welke container waar staat en hoe laat hij werd geledigd. De klachtenbehandeling zal er zo nog op verbeteren.

De groene GFT-container en de grijze restcontainer?

 

  1. Voor GFT

Je groente-, fruit- en tuinafval (GFT) bied je aan in een GFT-container. Je betaalt per kilogram GFT dat je aanbiedt.

Er bestaan twee verschillende volumes (40 liter en 140 liter). Elk gezin krijgt gratis 1 GFT-container ter beschikking.

De meeste gezinnen hebben al een groene container. Ze gebruiken die voor hun groenteschillen of etensresten. Wil je besparen op je restfractie? Haal er dan alles uit wat in de GFT-container kan: aardappelschillen, koffiegruis, gemaaid gras, kaas, vleeswaren, kamer- en tuinplanten, mest van kleine huisdieren (cavia, konijn) en zelfs gekookte etensresten.

Je bent niet verplicht om je GFT in een GFT-container aan te bieden, maar dat is wel een pak goedkoper dan in de restcontainer (0,085 euro/kg in plaats van 0,25 euro/kg)! Het goedkoopst en het milieuvriendelijkst is natuurlijk om je GFT zoveel mogelijk thuis te composteren. Je kan hiervoor je GFT-container inruilen voor een compostvat.

Heb je veel GFT en heb je niet de mogelijkheid om thuis te composteren? Elk gezin kan 1 extra GFT-container aankopen. Het totaalvolume per gezin is maximaal 280 liter. Zo’n extra GFT-container kost 40 euro.

  1. Voor restfractie

Restfractie wordt in een grijze restcontainer ingezameld. Er bestaan 3 verschillende formaten (40 , 140 of 240 liter).

In de grijze container mag hetzelfde als wat vroeger in de gele zak mocht: restfractie. Dit is dus eigenlijk wat nog “resteert” nadat je goed gesorteerd hebt. Goed sorteren wil zeggen: plastic en metalen verpakkingen bij het PMD, keukenresten in de GFT, papier bij papier, herbruikbare spullen naar de Kringwinkel, textiel naar de textielcontainer, groot afval naar het recyclagepark,… Je hebt dat perfect voor elkaar? Dan blijft er nog een klein beetje over waar je nergens anders mee terecht kan. Dat is restfractie.

Wil je graag je restcontainer netjes houden, dan mag je je restfractie wel nog in een plastic zakje doen en zo in de grijze restcontainer gooien.