home


Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor milieu

Zuid IIIIndustrielaan 189320 Aalst (Erembodegem)T (053) 83 88 48F (053) 83 44 22info@ilva.beRoute

Nieuws AFVALKALENDER I NIEUWSARCHIEF I SITEMAP      

 Infosessies over milieuthema's
 
10/05/2015
In samenwerking met Vlaco, de Vlaamse Compostorganisatie, organiseert ILvA een aantal infosessies over milieu-thema’s. Je bent van harte welkom op zo’n infomoment.
Je kan kiezen tussen:
  • Thuiscomposteren: maandag 8 juni 2015,  20u - 22u, Industrielaan 18, 9320 Erembodegem
  • Voedselverlies: donderdag 11 juni 2015, 20u - 22u, Industrielaan 18, 9320 Erembodegem
  • Grasbeheer: maandag 15 juni 2015, 20u - 22u, Industrielaan 18, 9320 Erembodegem
  • Snoeihout: donderdag 18 juni 2015, 20u - 22u, Industrielaan 18, 9320 Erembodegem
  • Hoe je tuin omvormen tot kringlooptuin: zaterdag 20 juni 2015, 14u - 16u, zaal de Bron, Kerkevijverstraat 19a, 9340 Lede
  • Vierkantemetertuinieren: maandag 22 juni 2015, 20u - 22u, Industrielaan 18, 9320 Erembodegem

Thema's:

Thuiscomposteren in een notendop
Een theoretische sessie waarbij in een kort tijdsbestek alle essentiële informatie inzake thuiscomposteren, methodieken, compostkwaliteit, compostorganismen … aan de toehoorders wordt meegegeven.  Voor de tuinliefhebber en thuiscomposteerder met “iets te weinig tijd” …
 
Voedselverliezen … en wat je er zelf aan kan doen
Het thema voedselverliezen komt momenteel prominent aan bod in de media. Ook de lokale zowel als de hogere overheden beseffen dat dit thema op termijn een belangrijkere rol zal spelen in het beleid. Jaarlijks wordt in de totale productieketen voor een paar miljard euro aan voedsel weggegooid. Hiervan vindt 2/3 plaats in het laatste deel van de voedselketen, bij de consument thuis. Vlaco wil, parallel aan de ‘Kringloop in de tuin’, ook inspelen op dit knelpunt van ‘Kringloop in de keuken’, en de mensen informeren over voedselverliezen en hen tips geven over hoe ze voedselverliezen thuis kunnen beperken. In deze bijscholing en de bijbehorende presentatie wordt ingegaan op de definitie, soorten voedselverlies, milieu-impact van het weggooien van voedsel … De hoofdmoot van de toelichting omvat allerlei tips inzake aankopen, plannen, zelf telen, koken, oude en nieuwe bewaartechnieken, … incl. allerlei leuke ideeën en internettips. De presentatie eindigt met ons standaardverhaal inzake het thuis verwerken van keuken en tuinresten (composteren, kippen …).
 
Grasbeheer: Grasafval voorkomen en verwerken
Je hoeft geen ervaren tuinman te zijn en je moet geen ‘groene vingers’ hebben om een gazon te onderhouden. Dit gegeven maakt dat in onze tuinen tonnen grasmaaisel geproduceerd wordt. Voor vele tuinbezitters is de opbrengst van de wekelijkse maaibeurt een bron van ongemak.  Nochtans, grasmaaisel kan op verschillende manieren in de eigen tuin verwerkt worden.  Wie wil kan de productie van grasmaaisel aanzienlijk beperken en zelfs helemaal voorkomen.  Ook hiervoor hoef je geen grote tuinier te zijn. Tijdens de  sessie bespreken we de verschillende mogelijkheden  en wisselen we onze eigen ervaringen uit.
 
Snoeihout: voorkomen en verwerken
Een tuin waarin veel moet gewerkt worden, levert ook veel afval op.  Eén van de steeds weerkerende karweien is het snoeien van hagen en struiken. Toch kan je ook hier werk en afval voorkomen en kan je het verkregen snoeihout nuttig aanwenden in de tuin.
 
Hoe je tuin omvormen tot een kringlooptuin
Een kringlooptuin begint bij de aanleg ervan. Toch kunnen enkele goed doordachte ingrepen, en een juist beheer  een bestaande tuin omvormen tot een kringlooptuin.
 
Vierkantemetertuin
Ook in een kleine stadstuin of een terrastuin kan je sier- of moestuinieren. Tuinieren in potten of verhoogde bakken vraagt een specifieke grondsamenstelling en compostgebruik.
Moestuinieren op de demoplaats of in de schooltuin kan je tonen in 1 m². Hoe gaan we te werk? Welke planten zijn geschikt en passen in het kringloopverhaal?
 
Inschrijven

Schrijf je in door onderstaand inschrijfvingsformulier in te vullen en terug te sturen naar ILvA ter attentie van Valérie Willequet, Industrielaan 18 - 9320 Aalst (Erembodegem), per fax 053/83.44.22 of via e-mail: valerie.willequet@ilva.be.


Downloadbestand : Inschrijvingsformulier

<< Terug