home


Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor milieu

Zuid IIIIndustrielaan 189320 Aalst (Erembodegem)T (053) 83 88 48F (053) 83 44 22info@ilva.beRoute

Nieuws AFVALKALENDER I NIEUWSARCHIEF I SITEMAP      

 Cursus: Composteren in de kringlooptuin
 
06/08/2015
Dit najaar wordt in het Natuur- en Milieueducatief centrum De Helix in Geraardsbergen de cursus “Composteren in de kringlooptuin” georganiseerd. Deze cursus gaat over composteren en afvalarm tuinieren. Er worden naast composteertips ook tips gegeven om tuinafval te vermijden en/of nuttig toe te passen. De cursus bestaat uit 3 lessen: een theorieles, een uitstap en een praktijkles. 
 
Theorie
In de eerste les wordt het composteren theoretisch benaderd. Wil je goed kunnen composteren, dan moet je immers enkele vuistregels kennen: wat is composteerbaar, wat niet, wat gebeurt er precies tijdens het composteringsproces en welke organismen zijn er actief? Welk systeem is het meest geschikt voor je tuin?
 
Uitstap
Tijdens een rondleiding op een gespecialiseerd bezoekerscentrum bekijk je de afbraakorganismen van dichterbij, krijg je uitleg over de mogelijke toepassingen van compost en verneem je meer over andere vormen van afvalvoorkoming in de tuin: versnipperd snoeihout als bodembedekking, ecologisch gazonbeheer met de mulchmaaier, nuttig gebruik van grof snoeihout,…
 
Praktijk
De deelnemers gaan zelf aan de slag tijdens de praktijksessie. Dankzij de deskundige begeleiding van een ervaren lesgever krijg je de fijne kneepjes van het thuiscomposteren onder de knie. Hoe zit een doeltreffende compostbak in elkaar? Hoe belucht je de inhoud van je compostvat? Hoe kan je zelf de kwaliteit van je compost bepalen?
 
Praktisch
Theorie: donderdag 22/10/2015 om 19u - De Helix – Geraardsbergen
 
Bezoek: zaterdag 24/10/2015 om 10u - ComitéJean Pain – Londerzeel
 
Praktijk: zaterdag 31/10/2015 om 9u - De Helix - Geraardsbergen
 
INSCHRIJVEN

Deelname is gratis, inschrijven is verplicht. Voor de cursus kunnen zich 16 mensen inschrijven. Het aantal plaatsen is dus beperkt. Indien u de compostcursussen wenst te volgen gelieve dan in te schrijven bij Valérie Willequet (telefonisch op het nummer 053/85.85.71 of via e-mail: valerie.willequet@ilva.be).


<< Terug