Breng in januari je kerstboom naar het recyclagepark en krijg gratis compost!

Breng je kerstboom (zonder grond, pot en versieringen) tussen 9 en 31 januari naar het recyclagepark van jouw keuze, tijdens de openingsuren. In ruil krijg je van de parkwachter een zak met compost (40 liter).

Wat doet ILvA met je kerstboom?

ILvA is in samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen en Pro Natura een innovatief proefproject gestart en daar hebben we je kerstboom voor nodig. We willen met je kerstbomen broeikasgassen uit de atmosfeer houden. Hoe? Door de bomen kort maar hevig op te warmen tot zo’n 650°C, zonder toevoeging van zuurstof. Dit proces heet pyrolyse, zoals ook gebeurt bij het roosteren van koffiebonen. Tijdens de pyrolyse worden de bomen omgezet naar pure koolstof. Na de pyrolyse blijft er warmte en zogenaamde biochar over. Dit is een biologische houtskool, waarin een groot deel van de CO2 die de boom gedurende zijn leven uit de lucht heeft opgenomen, vastligt.

Via deze methode houden we de koolstof vast voor lange tijd en tegelijkertijd produceren we fossielvrije warmte die in droogprocessen kan gebruikt worden. De biochar kan dan gebruikt worden als bodemverbeteraar, als toevoeging in potgrond, bouwmateriaal of als filtermateriaal in lucht- en waterzuivering.

Met jouw kerstboom kan je dus actief bijdragen aan een duurzaam circulair systeem. Op termijn wil ILvA deze methode toepassen op al het houtig materiaal dat op de recyclageparken bij het groenafval terechtkomt.

Haalt ILvA de kerstboom nog op aan huis?

Ja, we komen zeker nog langs in januari om de kerstboom in te zamelen. Alleen zullen die bomen niet gebruikt worden voor het pyrolyseproject. Omdat ze meegenomen worden in de GFT-wagens, zijn ze te vervuild om er momenteel biochar van te maken. Ze worden wel gecomposteerd samen met het ingezamelde GFT. Ook mooi, natuurlijk. Maar de apart ingezamelde kerstbomen die je in januari naar het recyclagepark brengt, daar maken we een nieuw innovatief materiaal = biochar van, dat voor meerdere en andere toepassingen kan dienen. Een mooie uitbreiding van het circulair inzetten van ons groenafval.

Samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen

ILvA en de provincie zijn verheugd dat deze samenwerking tot stand is gekomen. ‘De Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt voluit de transitie naar een circulaire economie. Vanuit onze specialisatiestrategie, genaamd Innovation Playground, mikken we dan ook sterk op bio-economie. Met plezier zetten we daarom onze schouders onder initiatieven die nieuwe economische activiteiten in de biogebaseerde economie ontwikkelen.’ An Vervliet – gedeputeerde bevoegd voor Economie.