Boeiende en bloeiende workshops

Ben jij klaar om alles te leren over het voorkomen van snoeihoutthuiscomposterengrasbeheer, kringlooptuinieren, kippen verzorgen, tuinieren bij veranderende klimaatomstandigheden, waterbeheer en urban gardening? Samen met Vlaco vzw organiseren we workshops die je kunnen helpen om minder groente- fruit- of tuinafval te hebben. We lichten de verschillende thema's hieronder toe.

Hoe kan je deelnemen?

Je schrijft je in via het inschrijvingsformulier.

 • Schrijf je in voor een online workshop?
  • De eerste 30 deelnemers zijn zeker van een plaatsje. Zij ontvangen daarover een bevestigingsmail.
  • De overige deelnemers belanden op een wachtlijst en worden door ons gecontacteerd indien:
   • er een plaatsje vrij komt.
   • er meer dan 20 extra deelnemers zijn. We organiseren dan een nieuwe workshop rond dat thema. We houden jou daarvan op de hoogte.
 • Schrijf je in voor een fysieke workshop in de kantoren van ILvA?
  • De plaatsen zijn beperkt tot 16 deelnemers. De eerste 16 deelnemers zijn zeker van een plaatsje. Zij ontvangen daarover een bevestigingsmail.
  • We organiseren geen extra fysieke workshops.

! Ben je ingeschreven, maar kan je toch niet aanwezig zijn? Geen probleem, maar laat het ons tijdig weten via infosessie@ilva.be.

Een vraag?

Contacteer ons via infosessie@ilva.be of 053 85 85 63.

Snoeihout voorkomen en verwerken (online)

Een tuin waarin veel moet gewerkt worden, levert ook veel afval op. Eén van de steeds weerkerende karweien is het snoeien van hagen en struiken. Toch kan je ook hier werk en afval voorkomen en kan je het verkregen snoeihout nuttig aanwenden in de tuin. In deze les krijg je tips en tricks met heel wat inspirerend beeldmateriaal.

Wanneer

 • Maandag 27 februari 2023 om 20u00 (online)
snoeien_bomen_man

Thuiscomposteren in een notendop (kantoren ILvA)

Begint het bij jou ook te kriebelen om in de tuin aan de slag te gaan bij de eerste zonnestralen? Wist je dat compost krachtvoedsel is voor de bloemen, planten en bomen in je tuin? En dat je compost zelf kunt produceren door je groente,- fruit- en tuinafval thuis te composteren? Je tuin krijgt niet enkel een vitaminekuur maar je bespaart er zelfs geld en afval mee. Weet je niet hoe je eraan begint? Wat wel en niet te composteren? Of welk systeem je best gebruikt? Mis dan zeker deze workshop niet.

Wanneer

 • Woensdag 1 maart 2023 om 20u00 bij ILvA (Industrielaan 18, 9320 Erembodegem)
 • Woensdag 8 maart 2023 om 20u00 bij ILvA (Industrielaan 18, 9320 Erembodegem)
 • Woensdag 15 maart 2023 om 20u00 bij ILvA (Industrielaan 18, 9320 Erembodegem)
6

Grasbeheer (online)

Onze tuinen produceren tonnen grasmaaisel. Voor vele tuinbezitters is de opbrengst van de wekelijkse maaibeurt een bron van ongemak. Nochtans kan je grasmaaisel op verschillende manieren in de eigen tuin verwerken. Wie wil, kan de productie van grasmaaisel aanzienlijk beperken en zelfs helemaal voorkomen. Tijdens de workshop bespreken we de verschillende mogelijkheden en wisselen we onze eigen ervaringen uit.

Wanneer

 • Maandag 6 maart 2023 om 20u00 (online)
 • Maandag 13 maart 2023 om 20u00 (online)
 • Maandag 20 maart 2023 om 20u00 (online)
ingo-doerrie-gIKXWHpQxgU-unsplash

Urban gardening (online)

Natuur en tuinen duiken in onze steden tegenwoordig op de gekste plaatsen op: tegen de gevels van kantoorgebouwen, op daken van  appartementen, hangend in potten aan plafonds in restaurants, verticaal tegen de gevel van een huis, op verlaten achteraf-hoekjes. Ook in een stedelijke omgeving kunnen we de kringloop sluiten.

Wanneer

 • Woensdag 22 maart 2023 om 20u00 (online)
smrithi-rao-F-P11Uq4dL8-unsplash

Kringlooptuinieren in een notendop (online)

Jouw tuin, je paradijs! Maar heb je nog wel tijd over om ervan te genieten? Of gaat je tijd vooral op aan karweien en tuinklusjes die steeds meer tuinafval opleveren? Het kan ook anders! Denk aan de kringloop en kies voor tuinieren met minder resten én minder werk! Tijdens deze workshop ontdek je hoe jij tuinafval kan voorkomen en hoe je allerlei tuinresten nuttig en ook fraai en creatief in de tuin kan gebruiken.

Wanneer

 • Maandag 27 maart 2023 om 20u00 (online)
Compostvat met beluchtingsstok in tuin

Kringlooptuinieren bij veranderende klimaatomstandigheden (online)

Ons klimaat en onze leefomgeving wijzigen. Dat merk je aan heel wat grote en kleine dingen: de grondwaterstand in je tuin, de jaarlijks weerkerende extreme zomertemperaturen, extreme buien en onweders, en het steeds meer opduiken van plantenziekten, exoten en invasieve soorten. Je kan je kringlooptuin met een paar eenvoudige ingrepen ‘wapenen’ tegen al dat natuurgeweld. Je tuin ondervindt invloed van het klimaat, maar hoe je jouw tuin inricht, heeft ook een impact op het klimaat in jouw buurt en straat. Hoe meer klimaatvriendelijke tuinen we inrichten, des te beter dit is voor het klimaat in onze dorpen en steden.

Wanneer

 • Woensdag 29 maart 2023 om 20u00 (online)
1

Waterbeheer in de kringlooptuin (online)

Water is een essentieel element in de tuin. Je springt er best spaarzaam mee om. Heeft je tuin te lijden onder de droogte? In deze sessie krijg je enkele tips om duurzaam om te gaan met water in jouw tuin, want je hebt het waterbeheer voor een stuk zelf in de hand. Zijn de planten in je tuin aangepast aan de bodem waarin ze moeten gedijen? Bestaan er trucjes om water vast te houden? Welke verharding kies je best? Hoe vang je regenwater op? De Vlaco-lesgever geeft je heel wat kringlooptips om je tuin weerbaar te maken in alle seizoenen.

Wanneer

 • Maandag 17 april 2023 om 20u00 (online)
Water

Kippen: de verzorging en de huisvesting (online)

Kippen zijn prettig gezelschap in je tuin. Ze leggen eieren en helpen bij het verwerken van je keuken- en tuinresten. Vooraleer je bezwijkt voor de verleiding moet je beseffen dat kippen ook verzorging vragen. Hoe willen kippen wonen? Wat mogen ze eten? Een online workshop om nieuwe ideeën op te doen en ervaringen uit te wisselen.

Wanneer

 • Woensdag 19 april 2023 om 20u00 (online)
 • Maandag 24 april 2023 om 20u00 (online)
brett-jordan-N2BVTif1ElI-unsplash