Geen elektro of batterijen bij PMD!

Vandaag mag er heel wat in je PMD-zak. Zowat alle plastic verpakkingen redden we van de afvalberg. Maar sommigen gaan net iets te ver in hun enthousiasme om beter te sorteren. Zo vinden we steeds meer voorwerpen in de blauwe zak die er helemaal niet thuishoren: speelgoed, batterijen en kleine elektro, zoals scheerapparaten, afstandsbedieningen, bankkaartlezers en opladers.

Dat lijkt misschien onschuldig, maar dat is het in de praktijk niet. Ze zorgen immers voor extra brandgevaar in de sorteercentra. De grote boosdoeners zijn de lithiumbatterijen, die kunnen ontbranden en zelfs steekvlammen of kleine explosies veroorzaken. Zo ontstonden helaas al verschillende brandjes in de sorteercentra.

Denk dus aan de veiligheid van de mensen die werken in de sorteercentra. Breng je batterijen en elektro naar de inzamelpunten van Bebat en Recupel en gooi ze niet bij het PMD.

Hoe zit dat ook alweer?

PMD > enkel verpakkingen. De P in PMD staat voor plastic verpakkingen. Alle andere (grote) plastic voorwerpen mag er niet bij. Meer informatie over PMD vind je hier.

Elektro > Recupel. Met oude elektrische en elektronische apparaten kan je terecht in alle Recupel-inzamelpunten, waaronder recyclageparken, Kringwinkels en elektrozaken. Meer informatie op www.recupel.be.

Batterijen > Bebat. Gebruikte batterijen die je kan verwijderen uit het toestel, geef je af in een van de vele Bebat-inzamelpunten over het hele land, waaronder onze recyclageparken.