Leer meer over GFT en tuin- en snoeiafval

GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval. In de lente en de zomer komen we elke week langs om je GFT in te zamelen aan huis, in de overige maanden is dit om de 2 weken. Je moet je GFT aanbieden in een groene GFT-container van ILvA. Er zijn 2 formaten: 140 liter en 40 liter.

Met GFT kan je NIET terecht op het recyclagepark. Door GFT in te zamelen aan huis, kunnen we het onmiddellijk naar de verwerker brengen zodat het composteerproces kan beginnen.

Op het recyclagepark zou GFT geurhinder, lekwater, insecten en ongedierte met zich meebrengen, iets wat we absoluut willen vermijden.

Met snoei- en tuinafval kan je WEL terecht op het recyclagepark. Gras, takjes, boom- en wortelstronken zijn er welkom. Geraak je niet op het recyclagepark, dan komen we ook op aanvraag langs aan huis om je snoei- en tuinafval op te halen.

Enkele cijfers

In 2022 zamelde ILvA gemiddeld 70,9 kilogram GFT in per inwoner. Alles samen werd op 1 jaar tijd meer dan 25 miljoen kilogram GFT naar onze composteringsinstallatie gebracht.

Er werd 31.840 kilogram snoeiafval/tuinafval aan huis ingezameld en 6.064.840 kilogram naar het recyclagepark gebracht.

In totaal hebben we in 2022 maar liefst 31.241.595 kilogram GFT en snoeiafval/tuinafval ingezameld, een indrukwekkende groene afvalberg dus. En die willen we graag kleiner maken. Want net zoals voor de andere afvalsoorten, blijft het onze belangrijkste doelstelling om steeds minder afval te hebben.

Daarbovenop zijn GFT en snoei- en tuinafval afvalsoorten die op heel wat gemakkelijke manieren kunnen vermeden en verwerkt worden, zonder dat onze vrachtwagens ervoor moeten rondrijden om het op te halen. Manieren die goed zijn voor het milieu én voor jouw portemonnee.

KIRS9865

Hoe kan je GFT vermijden?

Minder GFT in de winkel

Maak een menu en boodschappenlijstje

  • Maak een weekmenu op, wat zal je wanneer eten en voor hoeveel personen zal je koken.
  • Controleer je koelkast en voorraadkast bij het maken van je boodschappenlijstje, zo breng je niet het zoveelste pak spaghetti mee.
  • Voorzie eventueel 1 dag per week geen maaltijd, zo is er ruimte voor een last-minute restaurant bezoek, andere onvoorziene plannen of om restjes op te eten.
  • Koop enkel wat op je lijstje staat en wat je dus nodig hebt.

Eet voor ge begint

Ga nooit met honger naar de winkel. Je koopt meer dan je nodig hebt of tijdig kan opeten.

Controleer de houbaarheidsdatum

Kijk steeds goed naar de houdbaarheidsdatum. Koop enkel producten die je effectief zal opeten of die je kan invriezen om later te nuttigen. Ken je het verschil tussen een TGT en een THT datum?

  • TGT: Te gebruiken tot. Je kan de producten niet langer consumeren dan de datum op de verpakking. Deze datum moet je respecteren, anders loop je het risico om ziek te worden.
  • 𝗧𝗛𝗧: Ten minste houdbaar tot. Bij deze datum garandeert de producent dat het product tot die datum van optimale kwaliteit is, maar het is zeker geen probleem om deze datum te overschrijden. Je zal er niet ziek van worden, maar het kan wel wat minder lekker zijn. Heb je een product met een 𝗧𝗛𝗧 datum: ruik, proef en beoordeel dan of je het nog kan eten. Zo strijden we samen tegen voedselverspilling.

Onderbreek de koude keten niet

Koop gekoelde producten het laatst en probeer gebruik te maken van een koeltas voor diepvriesproducten. Zo onderbreek je de koude keten niet.

Eigen kweek

Overweeg het kweken van wat eigen groentjes of kruiden. Met een vierkante meter tuin heb je al een behoorlijke opbrengst. En weinig werk! Er gaat toch niets boven kraakverse, eigen geteelde sla.

Minder GFT in de keuken

Als voedsel bedoeld voor menselijke consumptie verloren gaat, spreken we over voedselverlies. Uit onderzoek blijkt dat een derde van al het voedsel dat wereldwijd voor menselijke consumptie wordt geproduceerd, verloren gaat. Dat gebeurt in de hele voedingsketen, van boer tot consument. In absolute cijfers gaat het wereldwijd over meer dan een miljard ton voedsel per jaar.

Per Vlaming wordt jaarlijks ongeveer 37 kilogram voedsel weggegooid, voornamelijk fruit, brood, groenten en vloeibaar voedsel. Reken maar uit hoeveel dat kost!

Organiseer je koelkast en voorraadkast

Vaak worden de producten helemaal achteraan in de koelkast slecht, omdat je ze niet ziet staan. Organiseer je koelkast en voorraadkasten beter en vermijd dat je veel moet weggooien:

  • Zorg dat je in een oogopslag zicht hebt van wat er in je kasten zit.
  • Zet de producten die eerst op moeten zichtbaar vooraan.
  • Plaats nieuw aangekochte producten achter de oude.
  • Plaats de juiste producten op de juiste plaats in je koelkast. De rekjes en de deuren zijn warmer en het schap boven de groentelades is het koudst. Dranken in de deur en je vlees en vis op de onderste plank is optimaal.

Bewaartechnieken

Bewaar je producten op de juiste manier. Enkele regels:

  • Groenten en fruit die in open lucht worden gekweekt bewaar je het langst in de koelkast.
  • Bewaar:
    • tomaten niet in de koelkast.
    • tropische groenten en fruit in een koele berging
    • tomaten, appelen en bananen apart, ze doen namelijk andere groenten en fruitsoorten sneller rijpen.
    • brood bij kamertemperatuur in de originele zak. Of vries het in.

Ligt het product in de winkel in de koeling? Dan bewaar je het thuis best ook in de koelkast.

Staat er gekoeld bewaren?

Bewaar de producten volgens de tekst die er op staat:

  • Koel bewaren: je kan het product bewaren in een koele berging of kelder.
  • Gekoeld bewaren of bewaren bij maximum 7°C: bewaar het in de koelkast.

Bewaren in de diepvries

Je kan ingevroren producten lang, maar niet eeuwig consumeren. Hoelang hangt af van de smaak en textuur.

  • Vlees: 6 maanden.
  • Vette vis: 6 maanden
  • Magere vis: 9 maanden
  • Groenten en soepen: 1 jaar max. Daarna nemen de vitaminen drastisch af.

Kook creatief

Pas recepten aan met ingrediënten die je in huis hebt. Of zorg dat je alle ingrediënten kan verwerken in het gerecht. Maak wat meer om later in te vriezen of beperk de ingrediëntenlijst. Zo voorkom je dat er geopende of aangesneden producten overblijven.

Experimenteer met restjes. Maak van een oude snee brood wentelteefjes of broodpudding. Verwerk die broccolistronk in de soep. Ontdek hier de restjesrecepten van Vlaco >

Meer inspiratie:

Serveer de juiste portie

Weeg de hoeveelheden af of hou je aan het recept. Hou bij hoeveel je hebt gekookt, zo kan je de volgende keer bijsturen en kan je in de toekomst beter inschatten hoeveel je precies nodig hebt.

Geef restjes aan je huisdieren

De hond bedelt al eens om het stukje vlees dat op je bord achterbleef, de konijnen doen zich te goed aan koolbladeren, schillen of loof. Kippen zijn nog minder kieskeurig. Lees hier alles over kippen houden >

Minder GFT in de tuin

Ook in de tuin zijn er heel wat manieren om je snoei- en tuinafval te vermijden. Alles begint bij de aanleg van je tuin, maar ook als die al is aangelegd kan je heel wat doen om je tuinafval te beperken.

Heb je na het doornemen van onze pagina over de biologische kringloop en het starten met thuiscomposteren nog vragen? Stel je vraag dan aan één van onze kringloopkrachten.

Onze kringloopkrachten zijn begaan met het milieu, hebben groene vingers en staan te springen om hun opgedane kennis rond de verschillende kringlooptechnieken met jou te delen.

Koop ILvA-compost

Ben je zelf nog niet aan de slag gegaan met je compost, maar wil je jouw tuin verwennen met een compostkuur? Koop dan compost aan.

Prijs

  • Een zak compost kost 4 euro.

Voorwaarden

  • Je kan een zak compost aankopen via je Mijn ILvA account.
  • Je bestelt en betaalt via je afvalrekening.
  • Je ontvangt een bevestigingsmail waarmee je 3 werkdagen later de zak(ken) compost kan ophalen in het gekozen recyclagepark, tijdens de openingsuren.
  • Bij afhaling van je bestelling compost ontvang je gratis* een paar tuinhandschoenen.
  • Per jaar kan je maximaal 5 zakken aankopen.
  • Tijdens het ophalen van je zakken compost mag je geen ander afval brengen. Je kan desnoods eerst je afval deponeren, uitrijden en terug binnenrijden om je zak(ken) compost op te pikken.

 

Toch GFT en snoei-/tuinafval?

Na alle tips en tricks om GFT en tuin- en snoeiafval te vermijden, kan het zijn dat je alsnog afval hebt dat je kwijt wil. Dan komen we met plezier langs om je GFT-container te ledigen of op aanvraag om je snoei- en tuinafval op te halen. Of je brengt je snoei- en tuinafval zelf naar het recyclagepark.

Wij verzamelen en verwerken het ook tot compost! Ontdek hier hoe we dat doen >

Snoei- en tuinafval naar het recyclagepark brengen

Je kan met je snoeiafval, gras, bladeren en wortels ook langksomen op het recyclagepark. Anders dan bij de aanbieding aan huis, dien je op het recyclagepark de verschillende soorten te sorteren. Gooi de verschillende soorten in de juiste container, volgens het schema hieronder:

Tabel snoeiafval/tuinafval