Zwerfvuilactie lager onderwijs donderdag 25 april 2024

Ieder jaar organiseert ILvA een zwerfvuilactie voor de derde graad van het lager onderwijs. Ook in 2024 zetten we deze traditie graag verder!

Noteer donderdag 25 april 2024 in je agenda, schrijf je in en neem deel aan onze zwerfvuilactie!

25 april 2024- Zwerfvuilactie LO

Hoe werkt het?

Inschrijving en materiaal

 • Schrijf je school in via het inschrijvingsformulier onderaan deze pagina. Om organisatorische redenen vragen we om enkel leerlingen uit de derde graad te laten deelnemen.
 • Na de inschrijving ontvangt jouw school:
  • zwerfvuilniszakken
  • handschoenen
  • afvalgrijpers
  • fluohesjes
  • 2 soorten zwerfvuilniszakken:
   • Blauwe zwerfvuilniszakken voor PMD (= plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons)
   • Witte zwerfvuilniszakken voor al de rest
blauwe zak scholen

 

De blauwe zwerfvuilniszakken zijn voor blikjes, plastic verpakkingen van koekjes of chips, plastic flesjes, drankkartons, ...

witte zak scholen

 

De witte zwerfvuilniszakken zijn voor al het overige zwerfvuil, denk maar aan mondmaskers, peuken, kauwgum, ...

Zwerfvuilactie op 25 april 2024

Planning en parcours

Je mag de planning en het parcours volledig vrij kiezen. Bij voorkeur wordt de onmiddellijke schoolomgeving gekozen. Lig je in de buurt van een andere school, dan overleg je best even samen om een overlapping te vermijden. Vraag gerust advies bij je gemeentelijke milieuambtenaren.

Na de zwerfvuilactie

Op vrijdag 26 april 2024

 • haalt ILvA het ingezamelde zwerfvuil (de witte en blauwe zwerfvuilniszakken) op en zorgt voor de verwerking ervan.
  WAAR? Noteer op het inschrijvingsformulier waar we de witte en blauwe zwerfvuilniszakken mogen ophalen en plaats de zakken onmiddellijk na de actie van 25 april op die plaats. Let op: Je moet het aanbieden op het openbaar domein in de buurt van de school, zodat onze ophaalwagen er gemakkelijk toegang tot heeft.

Van 29 april tot 10 mei 2024

 • halen we het zwerfvuilmateriaal (fluohesjes, afvalgrijpers, ongebruikte vuilniszakken, handschoenen) opnieuw op. Zamel het onmiddellijk na de actie terug in en tel het na. Berg het materiaal terug op in de daarvoor voorziene boxen.
  WAAR? Aan de hoofdingang van de school.

 

Afval vermijden is belangrijk!

Gadget

Omdat we afval vermijden enorm belangrijk vinden bij ILvA en jullie willen bedanken voor jullie deelname aan onze zwerfvuilactie, ontvang je na afloop van de actie een (nog nader te bepalen) gadget voor de deelnemers. We leveren ze bij het ophalen van het zwerfvuilmateriaal. Op die manier willen we de leerlingen extra aanmoedigen afval te vermijden.

Praktisch

Inschrijven voor de zwerfvuilactie is verplicht vóór 14 maart 2024. Inschrijvingen na 14 maart zullen we, om organisatorische redenen, niet meer behandelen.

25 april 2024 - Zwerfvuilactie LO (gadget)

Vragen

Wil je graag meer informatie of heb je vragen? Contacteer ons via zwerfvuilactie@ilva.be.

Inschrijvingsformulier

  De gegevens zullen enkel worden gebruikt in het kader van de zwerfvuilactie op donderdag 28 april 2022. Na afloop van de zwerfvuilactie worden je gegevens gewist, tenzij je via de opt-in uitdrukkelijke toestemming hebt gegeven dat we jou op de hoogte mogen houden van het scholenaanbod van ILvA.  In dat geval worden je gegevens verwerkt zolang je deze toestemming niet hebt ingetrokken. Voor meer informatie over het privacybeleid van ILvA: https://www.ilva.be/contact/privacyverklaring/.