Thuiscomposteren

Composteer thuis, in je eigen tuin. Dan hoef je niet te betalen voor een GFT-inzameling. Het is ook heel goed voor het milieu. Je afval hoeft niet verplaatst te worden en je maakt je eigen bodemverbeteraar, die je ter plaatse weer gebruikt.

Wat is composteren?

Composteren is een natuurlijk proces waarbij keuken- en tuinresten worden omgezet in een humusrijk product: compost. Deze vruchtbare compost is een echte bodemverbeteraar die je zelf weer in je tuin kan gebruiken.

Een composteringsproces duurt ongeveer 6 à 9 maanden en is positief voor het milieu en het klimaat.

Wat kan je composteren en wat niet?

Wel Niet
Fruit- en groenteresten Gekookt voedsel
Koffiedik- en filters Saus, vet en olie
Theeblaadjes en mengeling Resten met dierlijk materiaal zoals beenderen, vis- en vleesresten
Noten en doppen Synthetische materialen
Tuin en snijbloemen Luiers
Haagscheersel Aarde, grond, (hout)as, kalk
Grasmaaisel Stof van de stofzuiger
Bladeren en naalden Uitwerpselen van vleeseters
Uitwerpselen van planteneters

Bron: Vlaco – https://www.vlaco.be/thuiskringlopen/thuiscomposteren/wat-is-composteerbaar

Hoe ga je aan de slag?

  1. Zet het compostvat op een niet-verharde plek. Best in een omgeving met halfschaduw.
  2. Leg onderaan het vat 10 tot 15 cm bruin, structuurrijk materiaal. Dit materiaal is stug en breekt langzamer af, denk hierbij aan: houtsnippers, stengels van kruiden en vaste planten, fijne takjes van bomen en struiken, stro, dennennaalden, dorre en moeilijk verteerbare herfstbladeren …
  3. Vul het vat met composteerbaar materiaal. Wissel voldoende af tussen bruin en groen materiaal. Groen materiaal zijn de verteerbare keukensresten, het grasmaaisel en de andere materialen die een zachte structuur hebben, veel vocht bevatten en rijk zijn aan voedingselementen,
  4. Gebruik de beluchtingsstok om lucht toe te voegen in het composterende materiaal. Op die manier bevorder je de luchtcirculatie. Hierdoor zal het afbraakproces worden bevorderd en zal er meer ruimte zijn om het vat verder te vullen.
  5. Is jouw vat vol, of al meer dan een jaar niet meer geleegd? Til de romp op, schep met een riek laag per laag weg. Leg de rijpe compost op een droge plaats en laat verder afrijpen.
  6. Reinig de bodemplaat, maak de gaatjes en de groef vrij. Vul het vat opnieuw met bruin, structuurrijk materiaal, leg het nog niet verteerde materiaal terug in het vat.

Wil je graag meer info? Neem dan zeker een kijkje op de website van Vlaco.