De biologische kringloop

Er zijn tal van mogelijkheden om groente-, fruit- en tuinafval te vermijden, te hergebruiken of te verwerken in je eigen tuin. Samen met Vlaco vzw, specialist in de biologische kringloop, geven we graag meer informatie over al deze mogelijkheden.

Hieronder kan je steeds per thema informatie terugvinden of een brochure downloaden. Niet gevonden wat je zoekt? Stel je vraag dan aan een van onze kringloopkrachten via dit formulier >

Workshops

We organiseren ook ieder jaar workshops rond onderstaande thema's. De inschrijving voor 2023 zijn intussen afgelopen. Vanaf januari 2024 zal je je opnieuw kunnen inschrijven voor deze workshops.

1. Thuiscomposteren

5

Het is nog altijd beter wanneer we geen vrachtwagens moeten inzetten om jouw GFT te komen ophalen. Zelf composteren in je tuin is veel ecologischer én goedkoper. We raden het dus zeker aan. Met een compostvat of -bak in de tuin kan je zelf aan de slag. Veel werk is het niet en je houdt er gratis vruchtbare compost, een bodemverbeteraar, aan over. Die kan je dan zelf weer in je tuin gebruiken. Weet je niet hoe je eraan begint? Wat wel en niet te composteren? Of welk systeem je best gebruikt? Ontdek er alles over op onze pagina rond thuiscomposteren.

2. Snoeihout voorkomen en verwerken

snoeien_bomen_man

Een tuin waarin veel moet gewerkt worden, levert ook veel afval op. Eén van de steeds terugkerende karweien is het snoeien van hagen en struiken. Toch kan je ook hier werk en afval voorkomen en kan je het verkregen snoeihout nuttig aanwenden in de tuin.

Wil je graag meer informatie? Ga naar vlaco.be of bekijk de folder.

3. Grasbeheer; grasafval voorkomen en verwerken

ingo-doerrie-gIKXWHpQxgU-unsplash

Onze tuinen produceren tonnen grasmaaisel. Voor vele tuinbezitters is het gemaaide gras een bron van ongemak. Nochtans kan je het maaisel op verschillende manieren in de eigen tuin verwerken. Wie wil, kan de productie van grasmaaisel aanzienlijk beperken en zelfs helemaal voorkomen.

Wil je graag meer informatie? Ga naar vlaco.be of bekijk de folder.

4. Urban Gardening - Thuiskringlopen in de stad

eco-warrior-princess-TsOeGUwWzWo-unsplash

Je vindt tegenwoordig natuur en tuinen op de gekste plaatsen in onze steden terug: tegen de gevels van kantoorgebouwen, op daken van appartementen, hangend in potten aan plafonds in restaurants, verticaal tegen de gevel van een huis, op verlaten achteraf-hoekjes. Ook in een stedelijke omgeving kunnen we de kringloop sluiten.

Wil je graag meer informatie? Ga naar vlaco.be of bekijk de folder.

5. Kippen houden

brett-jordan-N2BVTif1ElI-unsplash

Kippen brengen kleur, leven en schoonheid in jouw tuin. Daarnaast helpen ze je ook al je keukenafval te verorberen. Je kan aan kippen zo’n 150 g keukenresten per dag kwijt. Ook als tuinhulp kan je ze inzetten; ze kunnen delen van je tuin vrijwaren van slakken en onkruid.

Wil je graag meer informatie? Ga naar vlaco.be of bekijk de folder.

6. Teel zelf

15

Kweek zelf je groenten en kweek enkel wat haalbaar is om te verwerken of op te eten. Spreid het zaaien en planten. Wat je samen zaait van één soort, oogst je ook samen. Om overschotten te vermijden, spreid je de zaaimomenten met telkens een week tussen en dan kan je langer genieten van je oogst. Plan op basis van houdbaarheid:

  • ± 1/3 groenten die bij rijpheid vrij snel moet geoogst worden (bv. sla, spinazie, sluimerwt, rucola, radijs, komkommer, aardbei, asperge …)
  • ± 1/3 groenten die ook enkele dagen / weken na rijpheid nog kunnen geoogst (bv. verse prinsessenboon, kervel, bloemkool, broccoli, peterselie, meloen, rode biet …)
  • ± 1/3 bewaargroenten (bv. schorseneer, # koolsoorten, veldsla, prei, winterwortel, aardappel …)

7. Ga voor een natuurlijke tuin

bumblebee-3980677_1920
  • Laat dode bladeren liggen of strooi ze op je braakliggende stukken. Zo is je grond gezond en beschermd tegen wind en vorst. Je geeft zo ook voedsel terug aan het belangrijke bodemleven.
  • Maai eens een deel van je gazon niet of slechts een aantal keer per jaar. Zo krijg je een kleurrijk mengsel van bloemen.

8. (Her)ontwerp je tuin, zodat je weinig werk en afval hebt

beelden kringlooptuinen (2)
  • Beperk de oppervlakte aan gazon! Gras veroorzaakt veel afval en biedt weinig meerwaarde aan nuttige insecten en andere dieren. Vorm gedeelten van je gazon om tot border of bloemenperk. Het resultaat is meer kleur en minder werk.
  • Geef de voorkeur aan inheemse bomen en planten.
  • De juiste plant op de juiste plaats
  • Veel afval in de tuin kan je voorkomen door de juiste plantenkeuze te maken. Maak je de verkeerde keuzes, gaan je planten dood, worden ze te groot, overwoekeren ze mekaar. Als je de beplanting  vooraf bepaalt, met aandacht voor de omstandigheden in je eigen tuin, zal je niet alleen veel afval, maar ook veel werk voorkomen.
  • Vermijd snoeiafval en kies voor een evenwicht tussen traag- en snelgroeiende soorten.