De biologische kringloop

Er zijn tal van mogelijkheden om groente-, fruit- en tuinafval te vermijden, te hergebruiken of te verwerken in je eigen tuin.  Samen met Vlaco VZW, specialist in de biologische kringloop, geven we graag meer informatie over al deze mogelijkheden.

Hieronder kan je steeds per thema informatie terugvinden of een brochure downloaden.

Workshops

We organiseren ook ieder jaar workshops rond onderstaande thema's. Voor 2022 zijn de workshops intussen afgelopen. Vanaf februari 2023 zal het opnieuw mogelijk zijn om je in te schrijven.

1. Thuiscomposteren

5

Het is nog altijd beter wanneer we geen vrachtwagens moeten inzetten om jouw GFT te komen ophalen. Zelf composteren in je tuin is veel ecologischer én goedkoper. We raden het dus zeker aan. Met een compostvat of -bak in de tuin kan je zelf aan de slag. Veel werk is het niet en je houdt er gratis vruchtbare compost, een bodemverbeteraar, aan over. Die kan je dan zelf weer in je tuin gebruiken. Weet je niet hoe je eraan begint? Wat wel en niet te composteren? Of welk systeem je best gebruikt? Ontdek er alles over op onze pagina rond thuiscomposteren.

2. Snoeihout voorkomen en verwerken

snoeien_bomen_man

Een tuin waarin veel moet gewerkt worden, levert ook veel afval op. Eén van de steeds terugkerende karweien is het snoeien van hagen en struiken. Toch kan je ook hier werk en afval voorkomen en kan je het verkregen snoeihout nuttig aanwenden in de tuin.

Wil je graag meer informatie? Ga naar vlaco.be of bekijk de folder.

3. Grasbeheer; grasafval voorkomen en verwerken

ingo-doerrie-gIKXWHpQxgU-unsplash

Onze tuinen produceren tonnen grasmaaisel. Voor vele tuinbezitters is de opbrengst van de wekelijkse maaibeurt een bron van ongemak. Nochtans kan je grasmaaisel op verschillende manieren in de eigen tuin verwerken. Wie wil, kan de productie van grasmaaisel aanzienlijk beperken en zelfs helemaal voorkomen.

Wil je graag meer informatie? Ga naar vlaco.be of bekijk de folder.

4. Urban Gardening - Thuiskringlopen in de stad

eco-warrior-princess-TsOeGUwWzWo-unsplash

Je vindt tegenwoordig natuur en tuinen op de gekste plaatsen in onze steden terug: tegen de gevels van kantoorgebouwen, op daken van appartementen, hangend in potten aan plafonds in restaurants, verticaal tegen de gevel van een huis, op verlaten achteraf-hoekjes. Ook in een stedelijke omgeving kunnen we de kringloop sluiten.

Wil je graag meer informatie? Ga naar vlaco.be of bekijk de folder.

5. Kippen houden

brett-jordan-N2BVTif1ElI-unsplash

Kippen brengen kleur, leven en schoonheid in jouw tuin. Daarnaast helpen ze je ook al je keukenafval te verorberen. Je kan aan kippen zo’n 150 g keukenresten per dag kwijt. Ook als tuinhulp kan je ze inzetten; ze kunnen delen van je tuin vrijwaren van slakken en onkruid.

Wil je graag meer informatie? Ga naar vlaco.be of bekijk de folder.