Gewogen diftar

Gewogen diftar *

In de loop van 2021 voeren we gewogen diftar in, in drie fasen. De eerste 9 gemeenten zijn gestart op 5 april. De 5 volgende gemeenten op 7 juni 2021 en Aalst start als laatste op 4 oktober 2021.

Gewogen diftar betekent dat:

  • Je je restfractie in grijze containers zal moeten aanbieden.
  • We je restfractie én GFT wegen en je betaalt per kilogram.
  • De gele zakken en de GFT-stickers verdwijnen.
  • Je betaalt via een voorschot op je afvalrekening.

Wanneer start gewogen diftar in mijn gemeente?

De invoering van gewogen diftar gebeurt in verschillende fasen. Je hoeft niets te doen tot jouw gemeente aan de beurt is en je een brief in de brievenbus krijgt die je uitlegt hoe jij aan een grijze container komt.

Praktisch

  1. Je ontvangt een eerste brief waarin we je een formaat van restcontainer voorstellen. Er staat ook in welke GFT-container je volgens ons hebt. Wanneer jij deze brief in de bus krijgt, vind je hier.
  2. Ben je akkoord met dit voorstel en met de GFT-container die je hebt? Prima, dan hoef je niets te doen. Wil je graag een ander formaat container, dan krijg je even de tijd om dit voorstel aan te passen. Je kan ook je GFT-container ruilen voor een compostvat, zodat je thuis kan composteren. Je kan je keuze aanpassen via het gratis telefoonnummer die je in de brief vindt, of door je te registreren op Mijn ILvA.
  3. Je ontvangt een tweede brief met de datum van levering. Je wordt dan ook gevraagd je GFT-container aan te bieden, zodat wij er een chip kunnen in plaatsen.
  4. In de tweede brief zullen we je ook vragen om 35 euro als startbedrag op je afvalrekening te storten. Telkens we je rest- en GFT-container leegmaken, gaat het bedrag automatisch van je afvalrekening af.
  5. Je overschot aan zakken en stickers zal je kunnen ruilen. De details over hoe je dat kan doen, zal je in de tweede brief kunnen lezen of kan je hier bekijken.

* Diftar betekent “gedifferentieerd tarief”. Dit is een moeilijke benaming voor iets eenvoudigs: afhankelijk van het type afval betaal je een ander tarief. En hoe minder recycleerbaar, hoe duurder.

We leggen je in het filmpje hieronder kort uit hoe gewogen diftar werkt.

Bekijk hier onze publireportage: