Sommige zaken zijn niet welkom op het recyclagepark. Omdat het niet veilig is om ze te brengen of omdat een recyclagepark niet de juiste plek is.
Op de ILvA recyclageparken kan je niet terecht met GFT. Het wordt enkel huis-aan-huis ingezameld.
Door GFT in te zamelen aan huis, kunnen we het onmiddellijk naar de verwerker brengen zodat het composteerproces kan beginnen.
Op het recyclagepark zou GFT geurhinder, lekwater, insecten en ongedierte met zich meebrengen, iets wat we absoluut willen vermijden.
Restfractie moet je altijd aanbieden in je grijze restcontainer. Dit is niet welkom op het recyclagepark. Grofvuil daarentegen, mag wel naar het recyclagepark. Maar wat is nu het verschil?
Grof huisvuil zijn alle grote brandbare, niet-recycleerbare voorwerpen. Denk aan zetels, reiskoffers, parasols, snowboards, .. Deze voorwerpen zijn te groot om in je restcontainer te steken, daarom mag je ze naar het recyclagepark brengen.
Niet-hechtgebonden asbest wil eigenlijk zeggen dat de toepassingen uit los asbest bestaan. Deze bevatten weinig of zwak bindmiddel, zoals gips. Deze materialen bevatten een enorm hoge concentratie asbestvezel en dat maakt dat deze materialen erg gevaarlijk zijn. Omdat deze toepassingen meer risico's met zich meebrengen, mogen deze enkel verwijderd worden door erkende asbestverwijderaars.
Medicijnen mag je niet naar het recyclagepark brengen omdat de wetgeving inzake geneesmiddelen dit verbiedt. We zijn hiervoor niet bevoegd omdat:
Oude en vervallen geneesmiddelen (ook van huisdieren) dien je dus af te geven bij je apotheker. Die is verplicht om deze te aanvaarden, ook als je ze elders hebt gekocht. Je hoeft ze niet uit de verpakking te halen en mag ze gewoon zo aanbieden.
Heb je lege medicijnenstrips? Dan mag je die bij het restafval gooien. Glazen medicijnflesjes van bijvoorbeeld siroop horen thuis bij het glas. Ze moeten wel leeg zijn en de dop moet er af.
Injectienaalden daarentegen dien je te deponeren in een naaldcontainertje, die je naar het recyclagepark brengt. Ze behoren er tot het KGA. Een naaldcontainertje kan je kopen bij de apotheker of gratis aanvragen bij jouw stad of gemeente. Een vol naaldcontainertje kan je op het recyclagepark ruilen voor een leeg exemplaar.
Wapens zijn in principe verboden in België. Het kan ook gevaarlijk zijn om wapens te vervoeren. Ze horen dus niet thuis op een recyclagepark? Wil je graag meer informatie, raadpleeg dan de website van Justitie Belgium.
Omwille van het stralingsgevaar mag je geen radioactief afval naar het recyclagepark breng. Dit is voor je eigen veiligheid en voor die van de andere bezoekers, de parkwachters en de afvalverwerkers. Alle informatie over radioactief afval kan je hier terugvinden.
Grond is geen afval. Je hergebruikt dus beter zelf je uitgegraven grond of bezorgt het eventueel aan grondverwerkers of aan andere gezinnen die er in hun tuin iets mee kunnen doen.