Dagelijks belandt heel wat voedsel dat nog perfect eetbaar is, toch in de vuilnisbak. Uit Vlaams onderzoek blijkt dat een gezin per jaar gemiddeld voor 369 euro aan voedsel weggooit. In totaal gooien we in Vlaanderen jaarlijks zo'n 311.000 ton aan voedsel weg. Daar kunnen we samen iets aan doen.
Heb jij ook al eens een vervallen yoghurtpotje uit de koelkast gevist dat helemaal achter de boontjes en de ketchup verstopt zat? Dat kun je vermijden door je koelkast, koele berging en voorraadkast goed te organiseren.
Als je fruit en groenten op de juiste manier bewaart, bederven ze veel minder snel.
Durf los te komen van recepten: pas ze aan om ingrediënten die je in huis hebt te verwerken of beperk het aantal verschillende bestanddelen zodat erna niet een berg aangesneden of geopende producten overblijven. Leer welke producten je gemakkelijk kan combineren en experimenteer met restjes.
Om de voedselveiligheid van producten in te schatten kan je gebruikmaken van de houdbaarheidsdatum vermeld op de verpakking. Houd dan wel rekening met het verschil tussen de ‘Te gebruiken tot’-datum en de ‘Ten minste houdbaar’-datum. Anders loop je het risico veel voedsel dat nog perfect eetbaar is te verspillen. Producten waarvan de datum na de vermelding ‘Te gebruiken tot’ is verstreken, eet je het best niet meer op. Producten met de vermelding ‘Ten minste houdbaar tot’ waarvan de datum is verstreken, kun je in vele gevallen nog opeten. Aarzel daarbij niet om gebruik te maken van je zintuigen om de smaak, geur en het uitzicht van voeding te controleren.
Krijg je een brood nooit tijdig op? Vries dan een deel in. Ook restjes van door jezelf bereide maaltijden kun je invriezen. Zo heb je meteen een maaltijd voor dagen waarop je geen zin of tijd hebt om te koken.
Belanden bij jou thuis oud brood, restjes rijst, pasta of aardappelen nog vaak in de vuilnisbak? Jammer, ze vormen immers de basis voor enkele lekkere en snelle maaltijden en tussendoortjes.
Je kent het wel. Je loopt met een lege maag door de winkel, ziet overal lekkere dingen en voor je het weet sta je thuis met te veel eten. Als je weet dat bijna de helft van het eten dat we weggooien niet vervallen is, maar gewoon te veel, is dat jammer. Ga dus nooit winkelen met honger. Om je te helpen die honger te vermijden, ontwikkelde topchef Dominique Persoone het pérfecte recept: Shopcakes! Dat zijn kleine maar vooral héél goed vullende cakejes op basis van ingrediënten die we vaak weggooien zoals brood, bananen en chocolade.
Lees in de deze tipboekjes van Vlaco hoe je voedselverlies kan vermijden, per categorie voedsel.
De wat-app? Plan-eet is een app die je helpt om voedselverspilling tegen te gaan. Zo kan je met de app een inschatting maken van hoeveel eetbaar voedsel je dagelijks weggooit, maar de app bevat ook een heleboel tips om voedselverlies te beperken. Denk aan technieken om voedsel optimaal te bewaren, leuke recepten om restjes in te verwerken tot zelfs tips om in de winkel enkel te kopen wat je nodig hebt.
Wil je je graag wat meer verdiepen in de problematiek van het voedselverlies?