Thuiscomposteren

Composteer thuis, in je eigen tuin. Dan hoef je niet te betalen voor een GFT-inzameling. Het is ook heel goed voor het milieu. Je afval hoeft niet verplaatst te worden en je maakt je eigen bodemverbeteraar, die je ter plaatse weer gebruikt.

Wat is composteren?

Composteren is een natuurlijk proces waarbij keuken- en tuinresten worden omgezet in een rijk en vruchtbaar product: compost. Dit is een echte bodemverbeteraar die je zelf weer in je tuin kan gebruiken.

Een composteringsproces duurt ongeveer 6 à 9 maanden en is positief voor het milieu en het klimaat.

Wat kan je composteren en wat niet?

WEL

Fruit- en groenteresten
Koffiedik- en filters
Theeblaadjes en mengeling
Noten en doppen
Tuin en snijbloemen
Haagscheersel
Grasmaaisel
Bladeren en naalden
Uitwerpselen van planteneters

NIET

Gekookt voedsel
Saus, vet en olie
Resten met dierlijk materiaal zoals beenderen, vis- en vleesresten
Synthetische materialen
Luiers
Aarde, grond, (hout)as, kalk
Stof van de stofzuiger
Uitwerpselen van vleeseters

Bron: Vlaco - https://www.vlaco.be/thuiskringlopen/thuiscomposteren/wat-is-composteerbaar

Hoe ga je aan de slag?

  1. Zet het compostvat op een niet-verharde plek. Best in een omgeving met halfschaduw.
  2. Leg onderaan het vat 10 tot 15 cm het zogenaamde bruin materiaal. Dit materiaal is stug en breekt langzamer af, denk hierbij aan: houtsnippers, stengels van kruiden en vaste planten, fijne takjes van bomen en struiken, stro, dennennaalden, dorre en moeilijk verteerbare herfstbladeren …
  3. Vul het vat met composteerbaar materiaal. Wissel voldoende af tussen bruin en groen materiaal. Groen materiaal zijn de verteerbare keukensresten, het grasmaaisel en de andere materialen die een zachte structuur hebben, veel vocht bevatten en rijk zijn aan voedingselementen,
  4. Gebruik de beluchtingsstok om lucht toe te voegen in het composterende materiaal. Op die manier bevorder je de luchtcirculatie. Hiermee bevorder je het afbraakproces en creëer je meer ruimte zijn om het vat verder te vullen.
  5. Is jouw vat vol, of al meer dan een jaar niet meer geleegd? Til de romp op, schep met een riek laag per laag weg. Leg de rijpe compost op een droge plaats en laat verder afrijpen.
  6. Reinig de bodemplaat, maak de gaatjes en de groef vrij. Vul het vat opnieuw met bruin, structuurrijk materiaal, leg het nog niet verteerde materiaal terug in het vat.

Wil je graag meer info? Neem dan zeker een kijkje op de website van Vlaco of download de brochures.