Privacyverklaring

Privacyverklaring van Intergemeentelijk Samenwerkingsverband voor Milieu Land van Aalst

 

Versie: 02/12/2020

 

  1. Inleiding en identiteit

 

ILvA (Zuid III, Industrielaan 18 te 9320 Aalst) is een opdrachthoudend intergemeentelijk samenwerkingsverband, dat via verschillende manieren instaat voor de huishoudelijke afvalinzameling in deze 15 gemeenten:

  • Aalst
  • Affligem
  • Denderleeuw
  • Erpe-Mere
  • Galmaarden
  • Geraardsbergen
  • Haaltert
  • Herzele
  • Kluisbergen
  • Lede
  • Liedekerke
  • Ninove
  • Oosterzele
  • Sint-Lievens-Houtem
  • Zottegem

 

Om haar statutaire doelen te kunnen realiseren moet ILvA persoonsgegevens verwerken. Het doet dat als verwerkingsverantwoordelijke en het wenst dat te doen in overeenstemming met zowel de Europese regelgeving als de Belgische wetgeving (de ‘GDPR’ of ‘AVG’).

 

Middels deze verklaring verduidelijkt hoe deze persoonsgegevens worden verzameld en verwerkt, hoe lang ze worden bewaard, welke uw rechten zijn, en zo voort.

 

Heeft u na het lezen van deze verklaring nog vragen omtrent de verwerking van uw persoonsgegevens, dan kan u deze stellen aan de Functionaris voor Gegevensbescherming, via e-mail (privacy@ilva.be) of telefonisch (053/85.85.61).

 

  1. Verwerkingsgronden

 

ILvA verwerkt uw persoonsgegevens enkel:

 

  • Als u ILvA daar specifiek de toestemming voor hebt gegeven;
  • Als ILvA dit moet doen om een overeenkomst waarbij u zelf partij bent uit te voeren, of op uw verzoek voor de sluiting van zo’n overeenkomst al maatregelen moeten nemen;
  • Als een wettelijke verplichting die op ILvA rust de verwerking noodzakelijk maakt. Hierbij kan worden verwezen naar artikel 26 van het Materialendecreet, dat stelt dat elke gemeente er, al dan niet in samenwerking met andere gemeenten, voor moet zorgen dat de huishoudelijke afvalstoffen op regelmatige tijdstippen worden opgehaald of op een andere wijze worden ingezameld en dat de ophaling en inzameling van huishoudelijke afvalstoffen bij gemeentelijk reglement wordt geregeld.
  • Als de verwerking noodzakelijk is om een taak van algemeen belang te vervullen of een taak in het kader van de uitoefening van het openbaar gezag aan ILvA is opgedragen. Gemeenten zijn op basis van artikel 135 §2 van de Nieuwe Gemeentewet bevoegd voor alle huishoudelijke afvalstoffen die ontstaan op hun grondgebied. Ze hebben tot taak te zorgen voor de zindelijkheid op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen, en in het algemeen te zorgen voor een goede politie ten behoeve van de inwoners. De Raad van State oordeelde in haar arrest van 1 oktober 1994 (nr. 49427) reeds dat in deze bepalingen de bevoegdheid besloten ligt voor de gemeenten tot ophaling en verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen.
  • Als de verwerking noodzakelijk is om uw vitale belangen of die van een andere natuurlijke persoon te beschermen, bijvoorbeeld als uw gezondheid ernstig bedreigd wordt.

 

De 15 bij ILvA aangesloten gemeentebesturen hebben bij uitdrukkelijk gemeenteraadsbesluit beheersoverdracht gedaan aan ILvA voor wat betreft drie doelstellingen:

▪ het inzamelen hetzij via de haal-, hetzij via de brengmethode en het verwerken van de door de inwoners in haar werkingsgebied diverse aangeboden afvalfracties;

▪ het verwerken van de door de deelnemers aangeboden afvalfracties andere dan hierboven vermeld en door de Raad van Bestuur aanvaard;

▪ het initiëren, coördineren en realiseren van initiatieven ter stimulering van de voorkoming en het hergebruik van afvalstoffen, inbegrepen de communicatie naar de inwoners toe.

 

Daarnaast heeft ILvA een vierde doelstelling (met name de organisatie van de openbare reiniging op het grondgebied zoals daar zijn het vegen van het openbaar domein, het plaatsen, ledigen en onderhouden van afvalkorven, de communicatie inzake openbare reinheid) doch hiervoor is geen beheersoverdracht gebeurd, en zijn de betrokken steden en gemeenten eveneens bevoegd.

 

  1. Verwerkingsdoeleinden en categorieën van persoonsgegevens

 

De doeleinden waarvoor persoonsgegevens worden verwerkt zijn de volgende:

  • het behalen van milieudoelstellingen en het optimaliseren van het afvalbeleid;
  • het uitvoeren van de activiteiten die noodzakelijk zijn om de statutaire doelstelling te realiseren;
  • het inzamelen van afval, waaronder het op vraag van betrokkenen inzamelen op een bepaald adres (zoals grofvuil, asbest, snoeihout);
  • het melden van een technische storing aan de klant, waardoor de dienstverlening aan hun adres niet kan plaatsvinden op het afgesproken moment;
  • het verdelen van toegangspasjes voor ondergrondse containers of recyclagepark;
  • het beantwoorden van vragen of het behandelen van meldingen en klachten met betrekking tot afvalinzameling;
  • het verzorgen van communicatie en het verstrekken van informatie over afvalinzameling;
  • het analyseren van de effectiviteit van de afvalinzameling;
  • het naleven van wettelijke plichten en rechterlijke bevelen;
  • het bijhouden van de manier waarop u de website gebruikt, om deze vorm van communicatie naar de gebruiker toe te optimaliseren;

ILvA verwerkt daarbij de volgende persoonsgegevens:

 

  • Afvalinzameling aan huis in gemeenten waar de inzameling van afval nog niet gewichtsgebonden gebeurt:
    • Adresgegevens (adres en woonplaats)
  • Afvalinzameling aan huis op vraag van betrokkenen:
    • Adresgegevens (naam, adres en woonplaats)
    • Telefoonnummer en/of e-mailadres en IP-adres
    • Betalingen (rekeningnummer en/of saldo)
  • Afvalinzameling aan huis in gemeenten waar de inzameling van afval gewichtsgebonden gebeurt:
    • Naam en voornamen;
    • Geboortedatum van de inwoners in het werkingsterrein die jonger zijn dan 3 jaar en 1 maand;
    • Rijksregisternummer van de personen die hoofdverblijfplaats in één van de 15 bovenvermelde gemeenten hebben;
    • Samenstelling van het gezin;
    • De vermelding van het register waarin de hierboven bedoelde personen zijn ingeschreven of vermeld;
    • Aantal kilogram aangeboden afval;
    • Betalingen (rekeningnummer en/of saldo);
    • Identificatiegegevens (zoals chipnummer) van de containers waarover u beschikt;
    • Adres van tweede verblijf en hoofdverblijfplaats van de eigenaar ervan;
  • Ondergrondse containers:
    • Adresgegevens (naam, adres, woonplaats);
    • Hoeveelheid van en (eventueel) het soort stortingen;
  • Contact en informatie (bij verzoek, aanvraag, melding of klacht via telefoon of website):
    • Adresgegevens (naam, adres, woonplaats);
    • Telefoonnummer;
    • E-mailadres en IP-adres ;
    • Inhoud verzoek/klacht/melding en andere persoonsgegevens vrijwillig door u verstrekt;
  • Recyclageparken:
    • Naam en voornamen;
    • Geboortedatum van de inwoners in het werkingsterrein die jonger zijn dan 3 jaar en 1 maand;
    • Rijksregisternummer;
    • Hoofdverblijfplaats;
    • Samenstelling van het gezin;
    • de vermelding van het register waarin de hierboven bedoelde personen zijn ingeschreven of vermeld;
    • Aantal kilogram aangevoerd afval;
  • ILvA-portaal:
    • Teneinde betalingen vlot te laten verlopen via een provisierekening, en burgers maximaal inzage en inzicht te verlenen in hun eigen afvalbeheer heeft ILvA een portaalsite ontwikkeld, waarop natuurlijke personen hun eigen gegevens kunnen zien, waaronder persoonsgegevens, net als de gegevens van de verenigingen, bedrijven of andere (natuurlijke) personen voor wie zij als referentiepersoon optreden. Al de hierboven opgesomde persoonsgegevens kunnen worden samengebracht op dit portaal, waartoe de burger toegang heeft via een persoonlijke log-in en een eigen wachtwoord. Voor de inwoners van het werkingsgebied van ILvA kan de log-in het rijksregister nummer zijn;
  • Website:
    • De ILvA-website en het ILvA-portaal maken gebruik van “cookies” (tekstbestandjes die op uw computer worden geplaatst) om te helpen analyseren hoe gebruikers de website gebruiken. ILvA maakt gebruik van Google Analytics om bezoekinformatie te meten en te analyseren, om na te gaan via welke weg u op een website terechtkwam, om te registreren hoe en hoe vaak de verschillende webpagina’s worden bezocht en om de website beter te kunnen afstemmen op de wensen en noden van de gebruiker. Hiertoe worden aan de hand van uw IP-adres, o.a. internetverkeersgegevens en gegevens over uw browsertype en computer verzameld.
      U kunt de installatie van deze cookies weigeren, blokkeren, gewaarschuwd worden alvorens een cookie wordt opgeslagen en ze opnieuw van uw toestel verwijderen. Hiervoor verwijzen we u naar de helpfunctie en de instellingen van uw webbrowser.

 

  1. Bron

 

Indien ILvA de persoonsgegevens niet rechtstreeks en met uw toestemming van u heeft ontvangen, dan heeft het deze verkregen via het Rijksregister en/of lokale bevolkingsregister, dat ILvA met toestemming van het College van Burgemeester en Schepenen en/of machtiging van het Sectoraal Comité van het Rijksregister mag consulteren. Bij vermeende fouten in de verkregen persoonsgegevens kan ILvA deze ook laten nakijken door de gemeentelijke diensten die aan de basis liggen van het bevolkingsregister en/of Rijksregister. Tevens kan ILvA om zijn taken te kunnen uitvoeren persoonsgegevens vragen aan gezinnen die contact nemen om van een dienstverlening te kunnen gebruik maken. Personen die via deze weg weigeren om persoonsgegevens mee te delen, hebben dat recht, maar kunnen mogelijk niet van alle ILvA-dienstverleningen genieten.

 

  1. Proportionaliteit

ILvA wenst aan minimale gegevensverwerking te doen. De persoonsgegevens waarover het beschikt moeten toereikend en ter zake dienend zijn en beperkt blijven tot wat noodzakelijk is.

 

ILvA verwerkt geen persoonsgegevens waaruit het ras, de etnische afkomst, politieke opvattingen, religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen of het lidmaatschap van een vakbond blijkt, net zoals het geen genetische, biometrische gegevens of gegevens over gezondheid verwerkt of gegevens met betrekking tot iemands seksueel gedrag of seksuele gerichtheid verwerkt.

 

ILvA doet niet aan zogenoemde profilering of andere geautomatiseerde besluitvorming.

 

ILvA wenst zorgvuldig om te springen met de strikt noodzakelijke gegevens. Dat betekent dat de ILvA-medewerkers hiermee discreet moeten omspringen, controleren of ze volledig en correct zijn en instaan voor de beveiliging ervan.

 

  1. Doorgifte

Als ILvA beroep doet op een verwerker, dan zorgt het voor contractuele waarborgen betreffende de vertrouwelijke behandeling van persoonsgegevens en het nemen van de gepaste technische en organisatorische beveiligingseisen.

 

Momenteel werkt ILvA in dit verband samen met de volgende verwerkers:

 

  • IT1 (Steenkaaistraat 14, 9200 Dendermonde) voor haar eigen ICT-platformen;
  • INOVIM (Lindeveldstraat 8, 9308 Hofstade) voor het ontwikkelen van het ILvA-portaal
  • Aloatec Ident Systems BVBA (Leernsesteenweg 120, 9800 Deinze) voor het toegangsbeheer op de recyclageparken;
  • Exact (Koningin Astridlaan 166 te 1780 Wemmel) voor boekhouding;

 

ILvA wisselt uw gegevens niet uit met een land buiten de Europese Unie of een internationale organisatie.

 

  1. Inzage, overdraagbaarheid & openbaarheid

 

Via de wetgeving over openbaarheid van bestuur kunnen derden een verzoek om informatie bij ons indienen. Daarbij worden uw gegevens in principe niet vrijgegeven. In elk geval gaat hier altijd een toetsing aan de privacywetgeving aan vooraf.

 

ILvA zal geen documenten bekend maken als de openbaarmaking afbreuk doet aan de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (tenzij de betrokkene akkoord gaat en tenzij het milieuzaken betreft. In dat laatste geval zal ILvA de aanvraag afwijzen als blijkt dat het belang van de openbaarheid niet opweegt tegen de bescherming van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, wederom tenzij de betrokkene zijn akkoord verleent.)

Daarnaast heeft u onder de voorwaarden bepaalde in de GDPR recht op overdraagbaarheid van uw gegevens staat (artikel 20 van de GDPR of AVG). Dit betekent dat u onder voorwaarden de mogelijkheid heeft om uw persoonsgegevens in een gestructureerde, gangbare en machineleesbare vorm te verkrijgen en deze zonder hinder over te dragen aan een andere verwerkingsverantwoordelijke. Voor zover technisch mogelijk, kan u zelfs vragen dat uw gegevens rechtstreeks worden doorgezonden van de oude naar de nieuwe verwerkingsverantwoordelijke.

  1. Bewaring

 

ILvA bewaart uw gegevens niet langer dan nodig voor de uitvoering van onze taak, rekening houdend met de archiefwetgeving, de wettelijke bewaartermijn en de doeleinden vermeld in artikel 3. Eén van de taken van ILvA is het bijhouden van statistieken en het rapporteren aan de hogere overheid (OVAM). Daarbij worden uw gegevens steeds geanonimiseerd.

 

ILvA wordt als intergemeentelijk samenwerkingsverband opgericht voor de duur van maximaal 18 jaar, die verlengd kan worden. Houdt ILvA op te bestaan, dan worden de persoonsgegevens waarover het beschikt vernietigd.

Verwerkers mogen uw gegevens niet langer verwerken dan de overeenkomst die ze met ILvA hebben, tenzij ze daar op hun beurt wettelijk toe zijn verplicht.

 

Wanneer u verhuist uit het werkingsgebied van ILvA, en geen gebruik meer maakt van de dienstverlening van ILvA

 

  1. Rechten

 

U heeft de volgende rechten volgens de privacywetgeving:

  • recht op informatie en inzage: u mag weten of we gegevens van u hebben, welke dat zijn, op welke manier deze worden gebruikt en u kunt hierover verdere toelichting krijgen;
  • recht op correctie: als uw gegevens niet kloppen, mag u ons vragen om deze te verbeteren;
  • recht op bezwaar: u mag bezwaar maken tegen het gebruik van uw gegevens;
  • recht om vergeten te worden: u mag ons in principe vragen uw gegevens te verwijderen, maar als overheid mogen wij hier om wettelijke redenen in een aantal gevallen geen gevolg aan geven.

U kunt uw rechten uitoefenen door een verzoek aan ons te richten. Onze contactgegevens vindt u in deze privacyverklaring.

 

U hebt het recht om tegen de verwerking bij ILvA bezwaar te maken vanwege bijzondere persoonlijke omstandigheden. Daarnaast hebt u de mogelijkheid een klacht in te dienen bij de Gegevensbeschermingsautoriteit (www.gegevensbeschermingsautoriteit.be) of een toezichthoudende autoriteit, met name in de lidstaat waar u gewoonlijk verblijft, u uw werkplek heeft of waar de beweerde inbreuk is begaan, indien u van mening bent dat de verwerking van uw betreffende persoonsgegevens inbreuk maakt op Europese verordening.

  1. Nieuwsbrieven

 

ILvA verstuurt verschillende soorten nieuwsbrieven. U ontvangt deze als u hierop inschreef of gekend bent als klant van één van deze diensten. Wenst u een bepaald soort nieuwsbrief niet meer te ontvangen, dan kunt u zich uitschrijven door te klikken op de uitschrijflink onderaan de nieuwsbrief.

 

  1. Beeldmateriaal

Bij de activiteiten die door ons worden ingericht, kunnen er foto’s en sfeerbeelden worden gemaakt. Hiervoor kunnen wij niet altijd uw toestemming vragen. Stel dat u herkenbaar bent op een dergelijke foto of video, dan mag u ILvA vragen om deze te verwijderen. ILvA zal hiervoor het nodige doen. Bij het maken en publiceren van gericht beeldmateriaal zal ILvA eerst om uw toestemming vragen.

 

 

Afvalkalender

Klik hier

Recyclageparken

Adressen
Openingsuren
Tarieven
Meer ...

Inzameling aan huis

Afvaltypes
Tarieven
Meer ...