Hennepkweek op ILvA-terrein Doorn Noord

ILvA plant de ontwikkeling van een nieuw recyclagepark op het SOLVA-bedrijventerrein Doorn Noord in Ninove. De start van de bouwwerken vindt ten vroegste volgende herfst plaats. Het stadsbestuur heeft ILvA de toestemming gegeven om het braakliggend terrein ondertussen ter beschikking te stellen voor het telen van hennep voor isolatiedoeleinden. Begin juni is de hennep gezaaid door EXIE, een bedrijf uit Herzele dat gespecialiseerd is in duurzaam isolatiemateriaal.

Het kweken van hennep heeft heel wat ecologische voordelen. Het groeit op zowat elk type grond en heeft weinig bemesting en geen pesticiden nodig. De plant is een goede bodemzuiveraar en kan 22 ton CO2 per hectare absorberen. Hennep groeit erg snel, het inzaaien gebeurt in de lente en het oogsten van de volwassen planten gebeurt al na de zomer. EXIE oogst de hennep en verwerkt dit tot een 100 % natuurlijk isolatiemateriaal, dat vervolgens in bouwprojecten gebruikt wordt.

Het terrein waar het nieuwe recyclagepark komt zou zonder dit project nog zeker een seizoen braak blijven liggen. Door hier hennep te kweken blijft het terrein niet onbenut en zal het bovendien isolatie opleveren die op een ecologische verantwoorde manier tot stand is gekomen.