ILvA wint zilveren boslabel

Op 15 december ontving ILvA het zilveren boslabel van Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir. De boslabels worden toegekend aan de lokale besturen die de afgelopen jaren inspanningen leverden voor bosuitbreiding.

ILvA kreeg het zilveren boslabel voor het nieuw aangeplante bos van op de oude stortplaats in Voorde, op de grens tussen Geraardsbergen en Ninove. Tot midden jaren negentig werd er huishoudelijk afval gestort. In 2005 werd de stortplaats afgedekt en sindsdien staat ILvA in voor de nazorg. Tot op heden worden zowel het afvalwater als het gas, dat in het stort ontstaan verwerkt. Het afvalwater wordt door ILvA zelf gezuiverd en het gas wordt tot elektriciteit omgezet in een gasmotor. 

In 2019 heeft ILvA een bos aangeplant van meer dan 10 hectare. Vandaag groeien er meer dan 20.000 bomen. Dit gebeurde met subsidies van de Vlaamse overheid en in samenwerking met Bos+, een organisatie die zich inzet voor bosbehoud. Om deze aanplant mogelijk te maken werd de bestaande grondlaag verder aangevuld zodat er voldoende grond beschikbaar is voor de wortels van de bomen. Meer dan 24.000 streekeigen bomen, zoals hazelaar, eik, berk, beuk, haagbeuk, els en lijsterbes gingen uiteindelijk de grond in. Het was met de afgelopen droge zomers spannend of de bomen voldoende zouden wortelen en groeien, maar een controle afgelopen augustus liet zien dat zowat alle bomen de droogte hebben overleefd.