Workshops

De afvalberg is erg hoog. We produceren alsmaar meer afval, terwijl de nood aan grondstoffen alleen maar toeneemt. Hoe we afval vermijden, wordt dus steeds belangrijker. Ook kinderen zijn vandaag al consumenten en produceren al een berg afval. We willen dus ook aan hen leren hoe ze afval kunnen vermijden en beter sorteren. We organiseren workshops voor het kleuter- en lager onderwijs. 

Voor het secundair onderwijs is het aanbod ietwat anders. Onder de noemer ‘Ik zie wat jij niet ziet’ presenteert Fost Plus met de steun van het Vlaamse Gewest en samen met Djapo een educatief aanbod voor het secundair onderwijs om actiegericht aan de slag te gaan rond duurzaam afval- en materialenbeheer.

Vragen?

Wil je graag meer informatie of heb je vragen? Contacteer ons!

Kleuter- en 1ste graad lager onderwijs

Wat is er aan de hand in Viesvuilland?

Met deze interactieve workshop willen we de kleuters van je school leren hoe ze afval kunnen vermijden. Via een interactief verhaal over het ooit zo mooie en propere Viesvuilland leert jouw klas, samen met de prins of prinses van Viesvuilland, het afval in de juiste vuilnisbak te gooien. De leerlingen denken ook na over hoe ze afval kunnen voorkomen.

  • Doelgroep: Deze workshop is geschikt voor de 1ste, 2de en 3de kleuterklas en het 1ste en 2de leerjaar.
  • Aantal: Maximaal 25 leerlingen per workshop.
  • Duur:
    • 1ste kleuterklas: 30 minuten
    • 2de en 3de kleuterklas: 50 minuten
    • 1ste en 2de leerjaar: 75 minuten
  • Prijs: Gratis

Wil je graag meer informatie? Bezoek de website. Interesse? Schrijf jouw klas(sen) dan snel hier in.

Praktisch

De workshop gaat door op jouw school. Idealiter worden er per school 2 klassen op dezelfde datum ingepland. Na je inschrijving zal een educatief medewerker van GoodPlanet contact met je opnemen om de nodige praktische afspraken te maken.

Viesvuilland

2de en 3de graad lager onderwijs

LABO - Leren Afval Beheren Op School

Afval. Iedereen produceert het, maar hoe raken we het weer kwijt? Of beter nog: hoe voorkomen we afval? Ontdek samen met de bende van de ‘Plots Afgedankte Dingen – de PAD’s’ - hoe we afval op school beter kunnen beheren en aan afvalpreventie kunnen doen. Via interactieve en gevarieerde werkvormen zoomen we in op de kernprincipes van de Europese afvalstrategie: rethink, reduce, reuse, repair en recycle. Ofwel: afval omdenken, verminderen, hergebruiken, herstellen en recycleren.

  • Doelgroep: Deze workshop is geschikt voor de 2e en 3e graad lager onderwijs.
  • Aantal: Maximaal 25 leerlingen per workshop.
  • Duur: De workshop duurt ongeveer 120 minuten.
  • Prijs: Gratis

Wil je graag meer informatie? Bezoek de website! Interesse? Schrijf jouw klas(sen) dan snel hier in. Opgelet! De plaatsen zijn beperkt!

Praktisch

De workshop gaat door op jouw school. Idealiter worden er per school 2 klassen op dezelfde datum ingepland. Na je inschrijving zal een educatief medewerker van GoodPlanet contact met je opnemen om de nodige praktische afspraken te maken.

LABO

NIEUW: Workshop tegen voedselverspilling

In deze interactieve workshop leren de leerlingen hoe ze voedselverspilling thuis kunnen vermijden. We zetten in op gedragsverandering door hen de helden te maken die thuis voeding van de vuilbak redden. De prioritaire focus van de workshops is de problematiek van voedselverspilling thuis. Volgens de Vlaamse monitoring voedselverliezen behoren huishoudens immers tot dé grote voedselverspillers (23% van het totale voedselverlies).

  • Doelgroep: Deze workshop is geschikt voor de 3de graad lager onderwijs.
  • Aantal: Maximaal 25 leerlingen per workshop.
  • Duur: De workshop duurt ongeveer 2 uur.
  • Prijs: Gratis

 

Praktisch

Wil je meer info of wil je je graag inschrijven? Mail naar communicatie@ilva.be. Opgelet: beperkt aantal plaatsen.

Workshop i.s.m. Vlaco vzw.

workshop_tegen_voedselverspilling_lesaanvraagtool

Secundair onderwijs

Ik zie wat jij niet ziet 

In ‘Ik zie wat jij niet ziet’ kan je samen met je klas actiegericht werken rond duurzaam afval- en materialenbeheer. De toegepaste methodiek geeft jongeren eigenaarschap en scherpt hun verantwoordelijkheidszin aan. Zo ontdekken ze dat ze deel uitmaken van een groter geheel waarbinnen hun gedrag een positieve invloed kan hebben. Aan het einde van dit traject beschikken leerlingen daardoor over de nodige tools om in de toekomst duurzame keuzes te maken.

Het educatief aanbod is gratis en bestaat uit zowel lesvoorbereidingen, nascholing als een coaching traject met collega-leerkrachten. Op die manier word je van begin tot eind ondersteund om de optimale leercontext rond dit duurzaamheidsvraagstuk te creëren. ‘Ik zie wat jij niet ziet’ is geschikt voor alle graden en afgestemd op de eindtermen.

Heb je interesse om ‘Ik zie wat jij niet ziet’ op te nemen in jouw planning? Meld je aan voor een kennismakingsgesprek of lees meer op de website van Fost Plus.

Fostplus_teaser_900x700_2