Wat is gewogen diftar

In het kort!

Gewogen diftar betekent dat je je GFT en restfractie aanbiedt in een gechipte container en dat je betaalt per kilogram afval. Bij het leegmaken van je container weegt de vrachtwagen hoeveel kilogram afval er in zat. Daarna gaat het bedrag van je afvalrekening af.

Met het invoeren van dit nieuwe systeem, verdwijnen dus de gele zakken en de GFT-stickers. Je zal je overschot aan stickers en zakken wel kunnen ruilen, ontdek hier hoe je dat kan doen.

 

Waarom veranderen we naar gewogen diftar?

 

  1. Onze afvalberg moet kleiner. We weten ondertussen al heel goed hoe we moeten sorteren. De oude krant bij het papier, plastic verpakkingen in de blauwe zak, glas in een stevige bak… Maar we moeten eerlijk zijn. De afvalberg blijft te groot en we moeten samen proberen die kleiner te maken. In de eerste plaats moeten we afval vermijden. Zeker de hoeveelheid restfractie, want dat afval wordt verbrand en gaat verloren.

  1. Je bent verantwoordelijk voor je eigen afvalkost. Het meest logische is zelf te betalen voor elke kilogram afval die je aanbiedt. Dat is gewoon fair! Want je buurman biedt 15 kilo aan in zijn gele zak en jij maar 5 kilo, maar toch betalen jullie elk hetzelfde, zijnde 1,50 euro. Met gewogen diftar betaal jij de kost voor 5 kilo en je buurman voor 15 kilo. Eerlijk en eenvoudig!
  1. We moeten (nog) beter sorteren! We merken dat er nog veel recycleerbaar afval bij de restfractie belandt. Verpakkingen, textiel, zelfs steenpuin… Dat is zonde! Want dit afval kan nog perfect gerecycleerd worden, als je het correct sorteert. Gooi plastic verpakkingen in je blauwe zak. Etensresten mogen in de GFT-container. Steenpuin hoort in het recyclagepark en textiel kan je naar De Kringwinkel brengen. Zo houd jij je afvalrekening laag en zorg je voor een beter milieu!
  1. Containers zijn een duurzamere oplossing dan gele zakken. Ze worden immers gerecycleerd wanneer ze stuk gaan. De gele zakken daarentegen worden mee opgebrand in de verbrandingsoven. Het lijkt voor één zak verwaarloosbaar, maar dankzij het gebruik van containers zal jaarlijks 215.000 kilogram minder plastic moeten verbrand worden. Een container gaat 20 jaar mee, alvorens hij wordt gerecycleerd. Dat is 4.300.000 kilogram minder plastic te verbranden!
  1. De gezondheid van onze medewerkers staat voorop. Werken met containers is ook minder belastend voor onze collega’s van de inzameling. Ze hoeven niet langer duizenden kilo’s aan volle zakken in de vrachtwagen te gooien, maar kunnen de ergonomisch minder belastende containers mechanisch door het tilsysteem van de vrachtwagen laten heffen. Gelukkig zullen ongevallen door scherpe voorwerpen ook verleden tijd zijn.
  1. Ook administratief hebben de containers een voordeel. Dankzij de chip weet ILvA exact welke container waar staat en hoe laat hij werd geledigd. De klachtenbehandeling zal er zo nog op verbeteren.

De groene GFT-container en de grijze restcontainer?

  1. Voor GFT

Je groente-, fruit- en tuinafval (GFT) bied je aan in een GFT-container. In tegenstelling tot vroeger, betaal je bij gewogen diftar geen vast bedrag via de GFT-sticker, maar betaal je per kilogram GFT die je aanbiedt.

Er bestaan twee verschillende volumes (40 liter en 140 liter). Elk gezin krijgt gratis 1 GFT-container ter beschikking.

De meeste gezinnen hebben al een groene container. Ze gebruiken die voor hun groenteschillen of etensresten. Of misschien staat hij ergens ongebruikt in een tuinhuis. Je haalt hem dan best van stal! Want wil je besparen op je restfractie? Haal er dan alles uit dat in de GFT-container kan: aardappelschillen, koffiegruis, gemaaid gras, kaas, vleeswaren, kamer- en tuinplanten, mest van kleine huisdieren (cavia, konijn) en zelfs gekookte etensresten.

Je bent niet verplicht om je GFT in een GFT-container aan te bieden, maar dat is wel een pak goedkoper dan in de restcontainer (0,085 euro/kg in plaats van 0,25 euro/kg)! Het goedkoopst en het milieuvriendelijkst is natuurlijk om je GFT zoveel mogelijk thuis te composteren. Je kan hiervoor je GFT-container inruilen voor een gratis compostvat.

Heb je veel GFT en je hebt niet de mogelijkheid om thuis te composteren? Elk gezin kan 1 extra GFT-container aankopen. Het totaalvolume per gezin is maximaal 280 liter. Zo’n extra GFT-container kost 40 euro.

  1. Voor restfractie

De gele zakken verdwijnen en je betaalt dus niet langer een vast bedrag, maar per kilogram afval die je aanbiedt. Restfractie wordt in een nieuwe, grijze restcontainer ingezameld. Er bestaan 3 verschillende formaten (40 , 140 of 240 liter). Afhankelijk van je gezinsgrootte en type woning, doen wij bij de opstart van het project een voorstel van containerformaat. Je ontvangt daar een brief over.

In de grijze container mag hetzelfde als wat in de gele zak mocht: restfractie. Dit is dus eigenlijk wat nog “resteert” nadat je goed gesorteerd hebt. Goed sorteren wil zeggen: plastic en metalen verpakkingen bij het PMD, keukenresten in de GFT, papier bij papier, herbruikbare spullen naar de Kringwinkel, textiel naar de textielcontainer, groot afval naar het recyclagepark,… Je hebt dat perfect voor elkaar? Dan blijft er nog een klein beetje over waar je nergens anders mee terecht kan. Dat is restfractie.

Wil je graag je restcontainer netjes houden, dan mag je je restfractie wel nog in een plastic zakje doen en zo in de grijze restcontainer gooien.

 

Hoe werkt dit praktisch?

Eerst zorgen we er voor dat je een grijze restcontainer ter beschikking krijgt. Bij de opstart krijg je hier een brief over. Hierin stelt ILvA een formaat voor en kan jij binnen een bepaalde termijn online of telefonisch dit voorstel wijzigen naar je eigen keuze. In die brief melden we ook welk formaat GFT-container je volgens onze gegevens hebt. Indien dit niet correct is, krijg je ook de tijd om dit aan te passen. Wil je graag een ander formaat van GFT-container, dan kan je dat ook in die periode aanpassen.

Nadat de periode van aanpassen voorbij is, verwerken wij alle gegevens die zijn verzameld en bereiden wij de levering van de containers voor. Een 7-tal dagen voor de effectieve leverdatum krijg je een tweede brief met de exacte datum van levering van je restcontainer(s) en instructies om je GFT-container buiten te zetten, zodat ILvA die kan chippen.

Op je nieuwe afvalkalender zal je kunnen zien wanneer de eerste inzameling voor jouw adres zal gebeuren volgens het principe van gewogen diftar.

Bied je volle container aan op een veilige plaats op de stoep voor je woning. De vrachtwagen weegt je volle container. De container wordt leeggemaakt en de vrachtwagen weegt je lege container. Het verschil tussen beide gewichten is het aantal kilogram afval dat jij hebt aangeboden. Achtergebleven afval betaal je dus niet.

Chip

Via de elektronische chip in de GFT- en grijze restcontainer weet de vrachtwagen aan wie de containers zijn gelinkt. Die chip bevat namelijk gegevens die de container koppelt aan het adres waar hij staat. Via die chip weet de vrachtwagen ook hoeveel kilogram afval je tijdens de inzameling hebt aangeboden. Na elke inzameling van GFT- of restfractie gaat het bedrag dat je moet betalen, automatisch van je afvalrekening.

Betalen via een voorschot op je afvalrekening

Bij de opstart krijgt elk gezin een betalingsuitnodiging. Als startbedrag op je afvalrekening stellen we een bedrag van 35 euro voor. Elke keer je gebruikt maakt van een betalende dienst, gaat het bedrag automatisch van je afvalrekening af.