Samen de afvalberg verkleinen

Onze afvalberg is nog steeds véél te groot. Er gaan nog te veel waardevolle grondstoffen verloren in de verbrandingsoven. Door in de eerste plaats afval te vermijden en in de tweede plaats beter te sorteren, kunnen we samen de afvalberg kleiner maken.

Hoezo, afval vermijden? We sorteren toch goed?

Vlamingen zijn inderdaad sorteerkampioenen. Onze verschillende afvalsoorten belanden meestal in de juiste zak of container en worden zo gerecycleerd. Daar mogen we trots op zijn! Maar het is niet genoeg. Bij ILvA produceert een gemiddelde inwoner meer dan 400 kilogram afval. Een derde hiervan wordt verbrand en gaat dus onherroepelijk verloren. Gelukkig wordt het meeste afval wel gerecycleerd.

Is recyclage dan niet voldoende?

Natuurlijk is het recycleren van afval goed. We zorgen zo dat er minder grondstoffen verloren gaan. Maar recyclage slokt ook veel energie op. Bedenk maar eens: we komen met vrachtwagens om je afval, we rijden het met nog grotere vrachtwagens naar een verwerker en die verwerker steekt veel energie in je afval om het opnieuw tot een bruikbaar materiaal om te toveren. Het kan dus beter.

Wat moeten we dan doen?

Simpel! We moeten in de eerste plaats minder afval produceren, dus minder afval aankopen en minder spullen weggooien. We kunnen bijvoorbeeld thuiscomposteren in plaats van vrachtwagens om ons GFT te laten komen. Of onze bruikbare spulletjes aan anderen geven. Allemaal kleine dingen die een groot verschil maken. In de tweede plaats moeten we proberen om goed te blijven sorteren.

Zin om mee de afvalberg te verkleinen?

Tips om afval te vermijden

Strijd mee tegen voedselverspilling

01 Maak een boodschappenlijstje

Stel een menu op en bepaal hoeveel eten je echt zult nodig hebben. Giet alles in een boodschappenlijstje. Hou je in de winkel aan dat lijstje, zo vermijd je impulsieve aankopen. Koop enkel wat je nodig hebt en hou in het achterhoofd dat promoties vaak een trucje zijn om je meer te doen kopen dan nodig.

02 Eet voor ge begint

Het is een tip uit grootmoeders tijd, maar ga niet met honger winkelen. Dan koop je toch dingen die je helemaal niet nodig hebt.

03 Houdbaarheid

Controleer steeds de houdbaarheidsdatum, zodat je dingen langer kan bewaren. Koop van deze producten ook grotere verpakkingen, of nog beter navulverpakkingen. Koop je voedsel voor de dag zelf? Koop dan dingen die die dag over datum geraken. Die zijn nog perfect eetbaar en je redt zo voedsel dat de supermarkt anders zal weggooien.

04 Restjes

Schep de borden niet vol, maar bied kleine hoeveelheden aan. Je kan daarna nog eens extra opscheppen. Doe je je bord te vol en krijg je het niet op, dan worden die restjes vaak weggegooid. Wat in de kookpot blijft, kan je daarentegen nog hergebruiken. Eet je restjes de volgende dag op, kook er iets nieuws mee of vries ze in. Je kan je restjes ook aan je kippen of andere dieren geven, zo hoeven ze niet in de GFT-container.

05 Composteer

Je kan heel wat van je keuken- en tuinafval zelf composteren. Dat kan in een compostvat- of bak, of gewoon op een hoop in een hoekje in de tuin. Zo kan je heel wat besparen op je GFT-afval. Wil je er nog meer over weten? Neem dan een kijkje op onze pagina rond thuiscomposteren.

06 Kweek het zelf

Kweek zelf je groenten en kruiden. Gezond, ontspannend en spotgoedkoop. Je vindt online heel wat groepen die je zullen helpen starten!

Gebruik, hergebruik, hergebruik,...

01 Gebruik een brooddoos

Gebruik een brooddoos en geen aluminiumfolie of plastic boterhammenzakjes. Die laatste zijn niet herbruikbaar en dus te mijden. Ze zijn ook duur om aan te kopen!

02 Drink water van de kraan

Water van de kraan is goedkoop en goed voor het milieu. Er is minder plastic nodig, er moet minder ingezameld worden en er is minder afval om te verwerken. Dat je niet meer moet sleuren met flessen is ook mooi meegenomen. Water van de kraan is dus de beste keuze! En bijtanken kan je doen in een hippe waterfles.

03 Herbruikbare zakken

Neem overal je boodschappentas mee, ook als je kledij of andere spullen gaat shoppen. Gebruik herbruikbare zakjes voor de aankoop van groenten en fruit. Leg die ook altijd klaar bij je boodschappentas. Dan hoef je niet elke keer nieuwe te kopen in de winkel.

04 Herbruikbare verpakkingen

Maak gebruik van herbruikbare retourverpakkingen. Zo vermijd je glas- en PMD-afval.

05 Vermijd wegwerpproducten

Ga je picknicken of geef je een feestje? Gebruik geen wegwerpbekers, -borden of bestek. Als je niet genoeg servies in huis hebt, kan je er lenen van vrienden of buren. Maar ook voorwerpen die je maar één keer gebruikt, vermijd je beter: wegwerpscheermesjes, plastic zakjes, papieren servetten, zakdoeken, tafellakens,...

Beperk papier en karton

01 Nee-Nee

Hang een nee-nee sticker op je brievenbus zodat je geen reclamedrukwerk meer ontvangt. Deze sticker is gratis te verkrijgen bij je gemeente, in het postkantoor of bij ILvA.

02 De Robinson Lijst

Je kan je gratis op de Robinson Lijst laten zetten via robinson.be, zodat bedrijven je geen ongewenste ongeadresseerde reclame meer sturen.

03 Hergebruik papier

Gebruik de achterkant van beschreven of bedrukt papier als boodschappenlijstje of kladpapier. Of hergebruik kranten, reclameblaadjes of cadeaupapier om je cadeautjes mee in te pakken.

04 Bezint eer ge print

Kopieer en print op de beide zijden wanneer dat mogelijk is.

Koop duurzaam

01 Nee aan voorverpakte producten

Koop zo weinig mogelijk voorverpakte producten.

02 Duurzaam?

Probeer bij elke aankoop even stil te staan bij de duurzaamheid ervan. Koop geen prullen die al na korte tijd bij het afval belanden.

03 Onderhoudstips

Lees bij een nieuwe aankoop steeds de onderhoudstips en pas ze ook toe. Je verlengt er de levensduur van je aankoop mee.

04 Zero Waste Shop

Ga naar een verpakkingsvrije winkel of een Zero Waste Shop. Vul er je eigen bewaardozen en herbruikbare zakken en ga zonder afval naar huis.

05 Koop tweedehands

Veel producten zijn nog in prima staat, je betaalt minder en helpt de afvalberg mee te verkleinen. Neem hier snel een kijkje voor een tweedehandswinkel (De Kringwinkel) in de buurt. Online vind je ook heel wat mogelijkheden om tweedehands spulletjes aan te kopen of te ruilen.

06 Een stapje verder

Denk mee en koop verpakkingen die uit één soort materiaal gemaakt zijn. Deze verpakkingen zijn meestal gemakkelijker te recycleren dan gemengde materialen. Of haal het papiertje van je plastic melkfles en sorteer beide afzonderlijk. Het gaat over een paar gram per keer, maar alle kleine beetjes,...

Milieuvriendelijke alternatieven op kop

01 Gloeilampen

Heb je nog gloeilampen hangen? Vervang die door ledlampen. Je zal de meerprijs snel terugverdienen, want het verbruik van ledverlichting is een pak minder dan van andere types.

02 Luiers

Een baby op komst? Denk dan aan 1.000 kg wegwerpluiers tijdens de luiertijd. Dat zijn er zo'n 4.000-tal. Weet je dat er ook wasbare luiers bestaan, waarvan je er maar 40 van nodig hebt? Je vindt ze in allerlei materialen, met hippe kleuren en voor zowel overdag als ‘s nachts. Wasbare luiers betekent niet dat je terugkeert naar grootmoeders tijd! Je vindt online allerhande tips en hulp om met weinig moeite je kindje afvalarm te laten luieren. En dat kinderen met wasbare luiers gemiddeld een pak vroeger zindelijk zijn, is mooi meegenomen!

De Kringwinkel en het répair café

01 Bruikbare spullen?

Wil je iets kwijt dat nog bruikbaar is? Dan ga je daarmee toch niet naar het recyclagepark? Breng herbruikbare producten naar De Kringwinkel. Wist je trouwens dat De Kringwinkel afgedankte maar nog herbruikbare goederen gratis bij je ophaalt? Je kan ze ook zelf tijdens de openingsuren gaan afgeven. Ontdek hier alles over De Kringwinkel!

02 Kapotte spullen?

Is er iets stuk? Gooi het niet zomaar weg om iets nieuws te kopen. Soms heb je aan een kleine herstelling genoeg om je spullen nog een lange tijd te laten meegaan. Ga er mee naar een repair café in de buurt. Een vrijwilliger zal proberen om het gratis te repareren.

Afvalarm tuinieren

Heb je een tuin, dan heb je tuinafval! Maar wat vang je met al dat snoeisel en maaisel aan? De GFT-container in? Dat kan, wij nemen dat mee met onze vrachtwagens. Maar dat kost jou geld én dat vergt ons heel veel energie, zowel voor het vervoer als in de composteerinstallatie. Het is dus een goeie zaak om zo weinig mogelijk tuinafval te hebben. En om wat je wel hebt gewoon in de kringloop van je eigen tuin te verwerken.

01 Thuiscomposteren

Doe aan thuiscomposteren. Wil je graag meer weten, ontdek het hier.

02 (Her)ontwerp je tuin, zodat je weinig werk en afval hebt

  • Beperk de oppervlakte aan gazon! Gras veroorzaakt veel afval en biedt weinig meerwaarde aan nuttige insecten en andere dieren. Vorm gedeelten van je gazon om tot border of bloemenperk. Het resultaat is meer kleur en minder werk.
  • Maai eens een deel van je gazon niet of slechts een aantal keer per jaar. Zo krijg je een kleurrijk mengsel van bloemen.
  • Geef de voorkeur aan inheemse bomen en planten.
  • Vermijd snoeiafval en kies voor een evenwicht tussen traag- en snelgroeiende soorten.

03 Wees creatief met tuinafval

  • Laat dode bladeren liggen of strooi ze op je braakliggende stukken. Zo is je grond beschermd tegen wind en vorst.
  • Dat vervelende gazonmaaisel kan je (dun) uitstrooien tussen je planten of in de moestuin. Dit is een goede bemester, rijk aan stikstof.
  • Maak vlechtwerk met grotere takken. Dit is een mooi en goedkoop alternatief voor een afsluiting.
  • Gehakseld hout kan dienst doen in de composthoop, als mulchingmateriaal of als wandelpad. Stevige takken kunnen een afsluiting of een houtwal vormen of een “kamp” voor de kinderen.
  • Kies voor een mulchmaaier. Dit is een grasmaaier die het gras extra fijn versnippert. Dit versnipperde gras mag je op het gazon laten liggen. Het verteert en wordt voedsel.

04 Beperk bemesten

Te snelle groei put planten vaak uit en maakt ze meer vatbaar voor ziekten. Wees dus spaarzaam met meststoffen.

05 Hou kippen

Ze eten je etensresten op, scharrelen graag in je gazonmaaisel en je krijgt verse eitjes in de plaats.

Weg met KGA!

01 Oplaadbare batterijen

Kies voor oplaadbare batterijen en navulbare aanstekers of verf en waspoeder zonder chemische additieven.

02 Gebruik restjes

Overweeg bij kleinere werkjes het gebruik van verfresten in plaats van een nieuwe aankoop.

03 Navulbare verpakking

Gebruik navulbare verstuivers met een handpompje in plaats van wegwerpspuitbussen met drijfgas.

04 Gebruik milieuvriendelijke producten

  • Stoom je behang af in plaats van een chemisch product te gebruiken. Dat is beter voor het milieu en voor je eigen gezondheid.
  • Bestrijd insecten met “grootmoeders” huismiddeltjes in plaats van met sterk vervuilende pesticiden.
  • Koop biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.

05 Bak je frieten juist

Stel de juiste temperatuur in als je frieten bakt, zo gaat de olie langer mee.

Word supersorteerder!

Afval sorteren doe je zo:

Na al de inspanningen om afval te vermijden, is het sorteren aan de beurt. Het is niet altijd gemakkelijk te weten waar je afval thuishoort. We willen je zo goed mogelijk helpen. Want hoe beter je sorteert, hoe lager je afvalfactuur! En niet onbelangrijk: hoe meer er kan gerecycleerd worden.

We lijsten hieronder een reeks hulpmiddeltjes op die je kan helpen om beter te sorteren.

01 Het afvalalfabet

Het afvalalfabet is een handig instrument om voor elk voorwerp te weten tot welke afvalsoort het behoort. Heb je iets in je handen dat je wil weggooien en je weet niet waar het naartoe moet? Kijk dan vlug in het afvalalfabet onderaan de homepagina en je vindt het zeker terug.

02 De afvalkalender

Op onze afvalkalender staan er verschillende sorteer- en inzameltips voor de frequente fracties. Lees ze dus zeker. Je zal er al heel wat antwoorden terugvinden op je sorteervragen.

03 De website van ILvA

  • Wil je meer weten over sorteren en aanbieden van de huis-aan-huis inzameling? Ontdek het hier per fractie.
  • Lees hier alles over sorteren en de fracties op het recyclagepark.

04 Beter sorteren dankzij Fost Plus

De website Beter Sorteren van Fost Plus! Je kan er zoeken op verpakking en weet meteen hoe je het moet sorteren.