Wanneer het vriest, kan het dat je GFT aanvriest in de GFT-container. Dan is het onmogelijk je container leeg te maken. Dat is niet handig voor jou, want dan blijf je met GFT zitten. Maar het is ook vervelend voor onze ploeg. Ze hebben je container aan de vrachtwagen gehangen, maar zonder resultaat…. Gelukkig kan je dit proberen te voorkomen. Leg een krant onderaan en de inhoud zal niet aanvriezen. Leg af en toe tussen het GFT nog wat krantenpapier of huishoudpapier en het probleem is opgelost!
Blijft er toch afval achter in je container? Geen nood, daar betaal je uiteraard niet voor. Je betaalt enkel voor de kilo's die in de vrachtwagen zijn beland.
Je GFT wordt gewogen en je betaalt per kilogram dat je hebt aangeboden. Na de inzameling gaat het bedrag automatisch van je afvalrekening. De kost voor de inzameling bestaat uit twee delen:
0,085 euro / kg
40 liter: 0,125 euro
140 liter: 0,125 euro
De vaste aanbiedkost betaal je elke keer dat je je container aanbiedt, ongeacht hoeveel afval er in zit.
Elk gezin krijgt een GFT-container van 40 liter of van 140 liter gratis ter beschikking. De container die je gebruikt, blijft eigendom van ILvA en is gekoppeld aan een adres. Bij een verhuis moet hij dus blijven staan. Beschadig hem niet, neem hem niet mee en geef hem niet weg.
Wil je graag een groter of kleiner exemplaar? Je kan je container ruilen, dit kost 50 euro en wordt afgerekend via je afvalrekening.
Een volumewissel is enkel gratis wanneer je nog geen gebruik gemaakt hebt van je gratis wissel en voldaan is aan één van onderstaande voorwaarden:
Denk je dat je volumewissel gratis is, contacteer dan ILvA via 053 85 85 45.
Je vindt alle info over gewogen diftar op deze pagina.
Al je gegevens over je afvalverbruik en afvalrekening staan op je Mijn ILvA. Je kan er ook je saldo aanzuiveren.
Ontdek hier alvast enkele tips om GFT (en ander afval) te vermijden.
Je kan gemakkelijk een aanvraag doen via Mijn ILvA.
Let op: maak geen gebruik van gips, zout, kalk of chemische producten zoals bleekwater, detergent of insecticiden om je GFT-container insectenvrij te maken. Deze producten breken niet volledig af, waardoor ze na de verwerking van het GFT-afval terechtkomen in het eindproduct, de compost.
Het GFT dat ILvA inzamelt, wordt gecomposteerd in de composteerinstallatie in Erembodegem. Wil je graag meer info over deze installatie? Ontdek er hier alles over.
In de GFT-container mogen er geen plastic zakjes! Wel kan je biozakjes van ILvA aankopen. Dit zijn composteerbare zakjes van 8 liter, waar je je groente- en fruitafval in kan gooien. Zo'n biozakje mag dan in de GFT-container. Opgelet, andere composteerbare zakjes (zonder ILvA-logo) mogen niet in de GFT-container. Van die zakjes zijn we immers niet zeker of ze wel 100% composteerbaar zijn.
Van de biozakjes met het ILvA logo zijn we 100% zeker dat ze composteerbaar zijn. Van de andere zakjes zijn we dat niet zeker en dat kan een invloed hebben op het composteringsproces.
ILvA heeft een strenge selectieprocedure met betrekking tot de biozakjes die we laten produceren.
Onze biozakjes moeten voldoen aan bepaalde strenge eisen. Ze moeten minstens over de volgende certificaten te beschikken :
ILvA is verantwoordelijk voor het GFT dat samen met deze zakjes wordt aangeleverd in de composteringsinstallatie. Met dit GFT worden compost geproduceerd dat het VLACO-kwaliteitslabel continu verdient. Zonder VLACO-label kan de producent de compost niet op de markt brengen.
Door allerlei zakjes toe te laten, is deze controle weg, en kunnen wij onze composteerder ook niet langer de kwaliteit garanderen van wat wij aanleveren.
Onze biozakjes hebben bovendien de enige toegelaten grootte: 8 tot maximaal 10 liter. Andere zakjes zijn tot 20 liter of meer en zij vormen slierten in de voorbewerking in de composteringsinstallatie. Hierdoor zorgen ze voor onverantwoorde stilstanden in het productieproces én voor moeilijk composteerbare delen.
Nee, op een GFT-container wordt geen slot geplaatst.
Onze medewerkers moeten in staat zijn een container tot aan de vrachtwagen te rollen voor lediging. Daarom is er een maximaal gewicht volgens het formaat van de container:
De GFT-container mag gerust vol worden aangeboden, maar hou je wel aan het gewicht! Containers die zwaarder zijn, worden geweigerd.
Nee, je mag je container enkel op de openbare weg zetten wanneer je hem aanbiedt voor de lediging ervan. Concreet is dit tussen 19u de avond voor de inzameling en 6u (5u in de zomer) de dag van de inzameling. Daarna moet je de container op privéterrein zetten.
Neen. De standaard restcontainer en GFT-container zijn verbonden aan je adres. Wanneer je verhuist, moeten de containers dus blijven staan. Had je een bijkomende container gekocht, dan mag je die wel meenemen.
Eens je elders officieel bent ingeschreven, of meteen nadat je je verhuis uit de woning hebt aangegeven bij je stad of gemeente, worden de containers onmiddellijk geblokkeerd. Ze kunnen dus niet meer aangeboden worden. Je kan bij de stad of gemeente waar je woonde, wel vragen om ze nog enkele weken actief te houden.
De administratie rond een verhuis neemt altijd wat tijd in beslag. Neem daarom na je verhuis contact op met ILvA, om je af te melden op je oude adres.
Je vindt alle info over verhuizen op de pagina gewogen diftar.
Je vindt hier alle info over op de pagina gewogen diftar. Je kan ook steeds contactopnemen met ILvA en we helpen je verder.
Raadpleeg de afvalkalender. Vul je adres in en zie onmiddellijk wanneer we langskomen.