Hechtgebonden asbest

Asbest werd in het verleden gebruikt voor heel wat toepassingen in en rond woningen, zoals golfplaten, leien, plantenbakken,... Het is echter een gevaarlijk goedje, waar je voorzichtig mee moet omgaan wanneer je het wil verwijderen. Lees dus goed onze veiligheidstips alvorens je aan de verwijdering en het vervoer van hechtgebonden asbest begint.

Je kan op 4 recyclageparken van ILvA (Erpe-Mere, Denderleeuw, Kluisbergen en Geraardsbergen) terecht met hechtgebonden asbest. Er zijn wel een aantal voorwaarden.

Voorwaarden

 • Je bent verplicht eerst een afspraak te maken.
 • Je moet je asbest verpakt aanbieden! Onverpakt asbest wordt niet aanvaard.
 • Je mag maximaal 1,5 m³ of 40 m² brengen.
 • Je mag geen ander afval brengen.
 • Je kan asbest niet tijdens de normale openingsuren of naar een ander recyclagepark brengen!

Op afspraak

Maak online of telefonisch een afspraak via 053 85 85 45 (tijdens de openingsuren van ILvA).

De afspraak wordt gemaakt op naam en rijksregisternummer. Hou dit dus bij de hand wanneer je de afspraak maakt. Enkel de persoon waarvoor de afspraak is gemaakt, krijgt via de identiteitskaart toegang op het recyclagepark op het vastgelegde tijdstip.

Bij het maken van de afspraak moet je de hoeveelheid hechtgebonden asbest vermelden die je zal brengen (maximaal 1,5 m³ of 40 m²).

Welke recyclageparken

 • Recyclagepark Erpe-Mere (Keerstraat 3)
 • Recyclagepark Denderleeuw (Thontlaan 42)
 • Recyclagepark Geraardsbergen (Dagmoedstraat 80)
 • Recyclagepark Kluisbergen (Oudenaardebaan 12)

Tarief

Elk gezin heeft jaarlijks recht op de gratis aanvoer van 200 kg hechtgebonden asbest op het recyclagepark. Daarna betaal je het tarief voor niet-recycleerbaar afval. Klik hier voor meer info over de tarieven.

Ga veilig om met asbest!

mondmasker-ffp3

1/  Bescherm jezelf en anderen

Zorg bij het verwijderen en aanvoeren van asbest steeds voor voldoende bescherming. Draag steeds een mondmasker, wegwerpoverall, handschoenen en afspoelbare schoenen. Hieronder lijsten we enkele aanbevelingen op voor de beschermingsmaterialen:

 1. Mondmasker

Het stofmasker is van beschermingsklasse FFP3, NPF 50. Het masker is aansluitend en zelf verstelbaar met twee afzonderlijke afstelbare banden. Zo sluit het goed aan bij de vorm van het gezicht. Het is voorzien van een neusklem en uitademventiel. De stofmaskers zijn bedoeld voor éénmalige gebruik. Ze hebben een CE-markering en conformiteitsattest.

 1. Wegwerpoverall

De overall is stofdicht en waterbestendig, type 5/6. De overall heeft een capuchon, mouwen en pijpen met elastieken. De overalls zijn bedoeld voor eenmalig gebruik.

 1. Handschoenen

De handschoenen zijn afwasbaar, ondoorlatend en waterbestendig. Ze zijn geschikt als werkhandschoenen. Huishoudhandschoenen scheuren. De handschoenen zijn bedoeld voor eenmalig gebruik.

Wil je graag meer info over hoe je zelf veilig asbest kan verwijderen, klik dan op deze link.

asbest niet onverpakt

2/ Verpakken

Om de veiligheid tijdens het transport en bij het aanleveren te garanderen, verplichten we dat hechtgebonden asbest verpakt wordt. De verpakking moet doorzichtig zijn. Onverpakt asbest wordt geweigerd!

Kleine stukken asbest kunnen in een doorzichtige plastic zak worden aangeboden, die goed is dichtgemaakt, al dan niet met tape.

Grote stukken, zoals golfplaten, moeten ook doorzichtig worden verpakt. Ze kunnen bijvoorbeeld gewikkeld worden in folie. Zorg ook dat deze stukken goed zijn dichtgemaakt, al dan niet met tape.

Zorg dat de plastic zak of folie voldoende stevig is om scheuren bij in- en uitladen te voorkomen.

Wat wordt (verpakt) aanvaard?

 • golfplaten
 • bloembakken
 • leien
 • buizen

Niet

 • ongebonden asbest: dit moet door gespecialiseerde bedrijven worden verwijderd.
 • onverpakt asbest

Meer info?

Op deze link vind je alle informatie over asbest en hoe je er veilig mee omgaat. Of download hier de brochure “Hoe uw woning asbestveilig maken".