VBS Sint-Jan nam afgelopen schooljaar (2023 – 24) voor de eerste keer deel aan ‘Operatie Proper’ van Mooimakers. En met succes. In dit interview deelt Klaas zijn tips met andere scholen.
Is Operatie Proper veel extra werk voor de school?
Klaas: “Eigenlijk niet. We zagen dat we eigenlijk al heel wat zaken uit het actieplan deden. Er kwamen weinig extra’s bij. Operatie Proper vraagt wat aandacht bij begin van het schooljaar: een kleine aanpassing aan het schoolreglement en interne afstemming rond de actiepunten. Op de eerste teamvergadering hebben we de acties samen overlopen. Gedurende het jaar herinnerde ik mijn collega’s aan de afspraken. Het rapporteren liep vlot. Als halftijds beleidsondersteuner had ik hier ruimte voor in mijn agenda.”
Wat is er nodig om Operatie Proper te laten slagen?
Klaas: “Een draagvlak binnen het team is de belangrijkste factor tot succes. Als school werk je sowieso rond sorteren en recyclen, dit zit in zowat elke WERO-methode. Weet je niet goed waar te beginnen, dan is de website van Operatie Proper een goed aanknopingspunt. Het nodige materiaal, zoals fluohesjes, afvalzakken, grijpers, kan je gratis laten leveren via de webshop van Mooimakers.”
Wat is het effect van de deelname aan Operatie Proper in jouw school?
Klaas: “Het opende de ogen van de leerlingen. Ze zagen in dat zwerfvuil en sluikstort niet oké is, ook al worden we er soms blind voor. We motiveerden hen door erop te wijzen dat zorgen voor je afval, ieders taak is. Om tot die verantwoordelijkheidszin te komen, is het belangrijk om de boodschap regelmatig te herhalen. Het begint bij de kleuters, op hun niveau.”
Heb je ook de buurt betrokken?
Klaas: “We namen van elke klas een foto met hesjes en grijpers. Maandelijks hingen we op de infoborden aan onze school de foto op van de klas die de schoolomgeving proper houdt. ‘K2 houdt het hier proper, jij toch ook?’. Zo vroegen we aan de buurt aandacht voor een nette omgeving.”
Wat is het origineelste idee dat je uitgewerkt hebt binnen Operatie Proper?
Klaas: “Het zesde leerjaar maakte tijdens de themalessen een totebag uit een oude t-shirt. Het vierde leerjaar werkte aan een kunstwerk rond de afval in de zee, de plastic soep.”
Zou je andere scholen aanraden om mee te doen? En waarom?
Klaas: “Zeker. Voor de kinderen, want ze leren zorg dragen voor de wereld waarin groot worden. En voor de school is het zakcentje mooi meegenomen.”
Welke tip kan je nog delen naar andere deelnemers?
Klaas: “Neem je een eerste keer deel? Neem dan bewust niet te veel hooi op je vork. Maak eerst werk van de verplichte acties. Wil je meer doen, zoek dan samen met je team naar acties waar jullie schoolbreed aan willen werken… Als je team achter de deelname staat, loopt het soepel.”
Bedankt en veel succes!