Waar ben je naar op zoek?

De afvalberg verkleinen

Onze afvalberg is nog steeds véél te groot. Er gaan nog te veel waardevolle grondstoffen verloren in de verbrandingsoven. Door in de eerste plaats afval te vermijden en in de tweede plaats beter te sorteren, kunnen we samen de afvalberg kleiner maken.

Hoezo, afval vermijden? We sorteren toch goed?

Vlamingen zijn inderdaad sorteerkampioenen. Onze verschillende afvalsoorten belanden meestal in de juiste zak of container en worden zo gerecycleerd. Daar mogen we trots op zijn! Maar het is niet genoeg. Bij ILvA produceert een gemiddelde inwoner meer dan 400 kilogram afval. Een derde hiervan wordt verbrand en gaat dus onherroepelijk verloren. Gelukkig wordt het meeste afval wel gerecycleerd.

Is recyclage dan niet voldoende?

Natuurlijk is het recycleren van afval goed. We zorgen zo dat er minder grondstoffen verloren gaan. Maar recyclage slokt ook veel energie op. Bedenk maar eens: we komen met vrachtwagens om je afval, we rijden het met nog grotere vrachtwagens naar een verwerker en die verwerker steekt veel energie in je afval om het opnieuw tot een bruikbaar materiaal om te toveren. Het kan dus beter.

Wat moeten we dan doen?

Simpel! We moeten in de eerste plaats minder afval produceren, dus minder afval aankopen en minder spullen weggooien. We kunnen bijvoorbeeld thuiscomposteren in plaats van vrachtwagens om ons GFT te laten komen. Of onze bruikbare spulletjes aan anderen geven. Allemaal kleine dingen die een groot verschil maken. In de tweede plaats moeten we proberen om goed te blijven sorteren.

Tips om afval te vermijden

Word supersorteerder!

Afval sorteren doe je zo:

Na al de inspanningen om afval te vermijden, is het sorteren aan de beurt. Het is niet altijd gemakkelijk te weten waar je afval thuishoort. We willen je zo goed mogelijk helpen. Want hoe beter je sorteert, hoe lager je afvalfactuur! En niet onbelangrijk: hoe meer er kan gerecycleerd worden.

We lijsten hieronder een reeks hulpmiddeltjes op die je kan helpen om beter te sorteren.